Volledig scherm
© commons.wikipedia.org

Tilburg weet niet wie of waar 'fantoominwoonster' is

DEN HAAG/TILBURG – Bij de Raad van State in Den Haag vocht een 42-jarige vrouw, naar eigen zeggen uit Tilburg,  een uitschrijving uit de gemeentelijke basisadministratie aan. De gemeente Tilburg schreef haar uit, omdat de vrouw in geen velden of wegen te bekennen was en al jaren niet meer op 'haar' adres aan de Predikherenlaan woonde, als ze er al ooit gewoond heeft.

De bal kwam begin 2014 aan het rollen nadat een deurwaarder bij de gemeente om haar adres vroeg. Een hoofdbewoner meldde dat de vrouw zich wel op dat adres had ingeschreven, maar hij had haar nooit gezien. De gemeente beëindigde in november 2014 de bijstandsuitkering omdat ze geëmigreerd zou zijn. Daarop schreef de gemeente haar uit het GBA uit. Daar was de al dan niet geëmigreerde Tilburgse het niet mee eens want ze stapte via de rechtbank naar de Raad van State.

Stomverbaasd
Rechter Th. van Sloten was stomverbaasd toen hij tijdens de zitting van de gemeentewoordvoerster hoorde dat de vrouw zich intussen alweer op een ander Tilburgs adres heeft kunnen inschrijven en een bijstandsuitkering heeft aangevraagd. “Heeft u of iemand van de gemeente haar ooit gezien en is iemand al op het nieuwe adres wezen kijken?”, vroeg de staatsraad. “Nee, nog niet, ik zou haar ook wel eens willen zien”, antwoordde de gemeentewoordvoerster.

De afdeling sociale zaken is intussen bezig het bijstandsverzoek van de vrouw, die niemand ooit heeft gezien, serieus te beoordelen. Overigens ontbrak tijdens de rechtszitting bij de Raad van State elk spoor van de vrouw en haar advocaat. Uitspraak volgt over enkele minuten.