Volledig scherm
© Thinkstock

Tilburg wil overlast Reeshof aanpakken door met jeugd te praten

TILBURG - De gemeente Tilburg gaat samen met jongerennetwerk R-Newt en Buurtsport het gesprek aan met de jeugd in de wijk Reeshof. Doel is om de jongeren hun mening en zorgen over de wijk te laten uit en om met meer aandacht voor de doelgroep de overlast terug te dringen.

Jongerennetwerk R-Newt en Buurtsport gaan samen met de jeugd kijken naar de huidige voorzieningen in de wijk. Daarbij is er aandacht voor mogelijk nieuwe jeugdvoorzieningen zoals een skatebaan of sportvelden. De leerlingen van de 2 middelbare scholen in de wijk worden hier ook bij betrokken. Verder wordt er met lokale ondernemers gezocht naar mogelijke locaties voor overdekte plaatsen voor jongeren om bij elkaar te komen.

Schouw
Daarnaast wordt er een wijkschouw georganiseerd waar de leerlingen en andere jeugd uit de wijk hun zorgen over Reeshof kunnen uiten en kunnen aangeven wat er verbeterd zou moeten worden.

Conflict
Verder wordt er ingezet op het aanhalen van de banden tussen de jeugd en andere bewoners, onder andere door de inzet van jeugdboa's en het programma R-connect. Jeugdboa's zijn specifiek opgeleid om beter contact te leggen met de jeugd. Zij moeten er samen met de andere partijen voor zorgen dat de overlast afneemt. R-connect moet daar ook aan bijdragen. Dit programma ondersteunt jongeren om conflicten tussen bewoners en de jeugd op te lossen. Daarbij is het de bedoeling dat ook de bewoners meedenken aan een oplossing voor de overlast, in plaats van hier alleen melding van maken. 

Bevolking
Volgens de gemeente is een dergelijke aanpak noodzakelijk, omdat de overlast in de wijk toeneemt. Een reden daarvoor kan zijn dat Reeshof in vergelijking met andere wijken een afwijkende samenstelling van de bevolking heeft. Zo zijn er relatief minder ouderen, maar wel veel gezinnen met kinderen en veel opgroeiende jeugd. Tilburg benadrukt daarbij wel dat het met veel jeugd goed gaat en niet voor overlast zorgen.