Volledig scherm

Tilburger belaagt schoonfamilie met hamer; OM eist 120 uur werkstraf

BREDA/TILBURG - Een 32-jarige man uit Tilburg verscheen maandag voor de rechter omdat hij zijn 50-jarige schoonvader en diens 24-jarige zoon op 8 september 2015 met een hamer heeft belaagd. De schoonvader en zoon uit Breda mishandelden vervolgens de man uit Tilburg.

Eerst stonden vader en zoon terecht. Later op de dag kwam ook het slachtoffer voor, omdat hij tevens verdachte is. Volgens advocaat Dirk Stoof van de beklaagde vader en zoon is de Tilburger begonnen met het handgemeen. De twee mannen kunnen zich volgens officier van justitie Kristel Simpelaar echter niet beroepen op noodweer. Zij gingen de schoonzoon bewust achterna en hebben toen pas klappen uitgedeeld. Zij eist tegen de vader 120 uur werkstraf. De zoon, die al eens eerder voor geweld is veroordeeld, hangt mogelijk twee dagen cel en 180 uur werkstraf boven het hoofd. Hun raadsman pleitte voor een celstraf gelijk aan de twee dagen voorarrest.

Voorgeschiedenis
In de tweede zaak schetst de advocaat van de 32-jarige schoonzoon, raadsman Ed Manders, de bizarre voorgeschiedenis van het incident. Volgens hem zou de 50-jarige verdachte zijn dochters seksueel hebben misbruikt, onder wie de vrouw van zijn cliënt. De Tilburger zou dat pas sinds kort weten en daarom in razernij met een hamer op zijn schoonvader zijn afgestapt. De officier eist daarvoor 120 uur onvoorwaardelijke werkstraf. Gezien de aanleiding, vindt advocaat Manders schuldig zonder strafoplegging of hooguit een voorwaardelijke werkstraf meer op zijn plaats.

Wraaklust
Wraaklust in de familie was de aanleiding voor de gewelddadige vechtpartij in de Schorsmolenstraat in Breda. De vader en twee van zijn zoons, woonachtig in het oosten van het land, zitten die dag op een bankje in de Schorsmolenstraat. Op enig moment worden zij gespot door hun 32-jarige schoonzoon/zwager. Die heeft een stevig appeltje te schillen met zijn schoonpa. Vol opgekropte woede snelt hij op zijn schoonvader toe met een opgeheven hamer.

Niet geslagen
De Tilburger beweert niet met de hamer geslagen te hebben. De vader en een zoon zeggen dat ze wél geraakt zijn. Als de schoonzoon daarna richting zijn auto vlucht, gaan de vader en zijn zoons hem achterna. Daarop zou hij in de auto mishandeld zijn. Een getuige ziet in elk geval dat de jongen op enig moment gewond naast de auto ligt. Na een achtervolging door de politie worden de vader en zijn zoons aangehouden.

Uitspraak is in beide zaken op 12 mei.