Volledig scherm
De rondleiding kwam onder meer langs ZOEF, de kinderopvang op Jozefzorg. © Jeroen Verhelst/Beeld Werkt

Tilburgers bezoeken sobere noodopvang Jozefzorg

TILBURG - Een sober ingerichte studentenkamer, maar dan voor vier personen. Een paar bedden, een tafeltje en een televisie in het woongedeelte met daarvoor een eigen badkamer en een klein keukentje met magnetron. De kamers op Jozefzorg in Tilburg zijn verre van luxueus.

Zo’n 230 mensen uit Tilburg kwamen zaterdag naar de open dag. Ze werden ontvangen met vrolijke muziek en lekker eten. De COA-medewerkers kregen allerhande vragen. Van ‘hoeveel heeft een asielzoeker te besteden?’ (antwoord: 58,31 euro per week per volwassene, 130 euro per gezin) tot ‘krijgen ze ook iets mee van de Nederlandse normen en waarden?’ En ‘weten ze dat mannen hier mogen trouwen?’

Momenteel zitten er 318 asielzoekers in Jozefzorg. Dat waren er 400. De instroom van nieuwe asielzoekers is momenteel lager dan de uitstroom van mensen die een huis toegewezen krijgen of worden uitgezet. Toch betekent dat volgens Robert Ploeg van het COA niet dat de opvang een aflopende zaak is. „Het kan zomaar zijn dat er straks weer meer asielzoekers worden geplaatst. Bijvoorbeeld als de stroom weer aantrekt of als andere locaties sluiten.”

Lees maandag 26 september een uitgebreid verslag van de open dag in het Brabants Dagblad, editie Tilburg.