Volledig scherm
De Grass Company in Tilburg. © Hein Eikenaar/BD

Tilburgers sluiten zich in 'Thaise cel' op voor Johan van Laarhoven

TILBURG - Vijftien Tilburgers en Bosschenaren sluiten zich zondag vrijwillig op in een ‘Thaise cel’. Ze doen dit om aandacht te vragen voor Johan van Laarhoven en zijn vrouw. De oprichter van coffeeshop The Grass Company zit dit weekend precies twee jaar onder erbarmelijke omstandigheden gevangen in Bangkok. Voor de gelegenheid is aan de Spoorlaan in Tilburg een Thaise cel nagebouwd.

De cel die voor coffeeshop The Grass Company aan de Spoorlaan in Tilburg komt te staan, is ongeveer drieënhalf bij twee meter groot.

Vijftien mensen sluiten zich tussen 13.00 en 16.00 uur op. De actie is een initiatief van Justice for Johan. De organisatie wil aandacht vragen voor de erbarmelijke omstandigheden waaronder Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tuka in Thailand gevangen zitten. 

103 jaar celstraf
​Volgens Frans van Laarhoven is dat allemaal extra erg omdat zijn broer onschuldig is. ,,De Thai erkennen dat mijn broer in Thailand nooit iets fout heeft gedaan”, benadrukt Frans van Laarhoven. ,,Een rechter in Bangkok veroordeelde Johan tot een celstraf van 103 jaar voor de verkoop van cannabis in Nederland. Volgens de Thai is verkoop illegaal, ook al vond die verkoop in Nederland plaats. In Nederland wordt de verkoop van softdrugs gedoogd en tot op de dag van vandaag voldoen de shops aan alle regels.”

OM
Van Laarhoven begon 35 jaar geleden een coffeeshop in Tilburg en opende in de loop van de jaren nog drie vestigingen. Na zijn pensionering verkocht hij de shops en verhuisde hij naar Thailand, waar hij in 2014 naar aanleiding van een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie werd aangehouden.

Lees meer nieuws over de coffeeshophouder in ons dossier op bd.nl/vanlaarhoven.