Volledig scherm
Tussen de terrassen spelen acteurs straatroven na © Thom Schelstraete

Tilburgers zijn beter op hun hoede na live berovingen (video)

TILBURG - Terrasbezoekers werden zaterdagmiddag getrakteerd op een wandelend theater, maar werden zonder het te weten beroofd van al hun dierbare spullen. De show is onderdeel van een campagne waarmee de gemeente de stijging van diefstallen op straat wil stoppen.

Terwijl een oude vrouwtje aan een van de mensen op het terras de weg vraagt, grijpt de boef vliegensvlug een portemonnee uit haar tas. Omdat de scene zo overduidelijk gespeeld is moeten de meeste mensen er om lachen, maar een van de terrasbezoekers vliegt bij het zien van de ‘diefstal’ gelijk uit zijn stoel. ,,Ik zie die vent dat oude vrouwtje bestelen, ik sloeg ‘m bijna op z’n neus”, verklaart Ronald Ballijns zijn reactie.

Campagne
,,Missie geslaagd”, glimlacht Vincent van Leth. Als goochelaar haalt hij al jarenlang trucs uit, deze keer speelt hij op verzoek van de gemeente Tilburg een boef. ,,Met de campagne ‘Van Mij’ attenderen we de mensen erop dat hun spullen veel te makkelijk te stelen zijn”, aldus Van Leth. ,,Tasjes naast de stoel, telefoon en portemonnees op tafel. Ze hebben totaal niet in de gaten hoe makkelijk het is om dingen te pikken.”

Dat het eenvoudig is blijkt wat later op de middag wanneer een vrouw betrokken wordt in de scene. Terwijl de ‘boef’ wegloopt pakt hij haar arm vast en grist hij zonder dat ze het weet haar horloge van haar pols. ,,Ik lette gewoon op de show, weet ik veel dat hij mijn horloge pakt”, reageert Sandra van Heel (32) totaal verbouwereerd. ,,Ik ga nu zeker beter op m’n spullen letten, schrik er echt van hoe makkelijk het wel niet is.”

Volledig scherm
De agent, de boef en het oude vrouwtje waren de personages in de 'show' © Thom Schelstraete