Volledig scherm
Een deel van het Tilburgse lettertype. © TilburgsAns

Tilburgs lettertype vanaf 10 april te downloaden

TILBURG - Het lettertype TilburgsAns is vanaf 10 april 16.00 uur gratis te downloaden. Het lettertype bevat veel Tilburgse kenmerken. ​Zo blijkt het niet mogelijk te zijn om 'tot ziens' te typen; steevast veranderen die woorden in 'houdoe'. 

Ook de speciale Pictversie verandert woorden in plaatjes van typisch Tilburgse begrippen, zoals Willem II, Westpoint, 013, De Pont en kroepoekdak. Deze woorden veranderen automatisch in pictogrammen van de betreffende personen of gebouwen. De makers van het lettertype zijn (typo)grafisch vormgever Sander Neijnens en illustrator Ivo van Leeuwen. Neijnens ontwikkelde het concept reeds in 2013. Samen met Van Leeuwen werkte hij het de afgelopen anderhalf jaar uit tot 'een stad zonder schreven'. 

Voor de financiering van het project werd een beroep gedaan op de gemeente Tilburg, Marketing Tilburg en het brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur. Daarnaast werden letters ter adoptie aangeboden.

Lancering
De officiële lancering van TilburgsAns wordt op 10 april gevierd met een programma in theater de NWE Vorst te Tilburg. De aanvang is 14.30 uur. Vrij entree. Er zijn optredens van Ko de Laat, Thomas Pieters, Martin Beversluis, Thomas van Geelen, Ulrike Doszmann, dj Sampelmans, VeeMee Visuals en Paul van Kemenade. De presentatie is in handen van Frank van Pamelen.