Volledig scherm
„Dit is misschien once in a lifetime”, beseft Gudmunder Thorberg Kristjánsson, die met volle teugen van het succes van IJsland geniet. © Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

Tilburgse IJslanders zijn zo trots als een pauw

TILBURG - Zijn zus is bevriend met Gylfi Sigurdson, sterspeler van het IJslandse voetbalelftal. Gudmunder Thorberg Kristjánsson uit Tilburg wil er maar mee aangeven dat elke IJslander wel iemand uit het team van dichtbij kent.

Ruim 300.000 inwoners telt het eiland. Een aantal, zoals Kristjánsson (43), heeft gekozen voor een leven overzee. Deze IJslanders in den vreemde leven op een roze wolk.

Maandag drong hun land door tot de kwartfinales van het EK, door het favoriete Engeland in Nice op zijn nummer te zetten. „Dit is misschien once in a lifetime”, beseft Kristjánsson, die met volle teugen van het succes geniet. Op zijn werk bij verzekeraar Achmea zit 'Gummy' net wat meer met de borst vooruit.

Brullen
​„Ik ben 10 jaar geleden in Nederland komen wonen, toen was ik nog in dienst van een IJslands ICT-bedrijf.” Kristjánsson is niet de enige IJslander in Tilburg. Ook Gyda Stephensen loopt trots als een pauw door de stad. „Ik had niet gedacht dit ooit mee te maken”, zegt de 46-jarige violiste, die 25 jaar geleden voor de muziek en de liefde naar ons land trok. „Ik probeer volledig in te burgeren, maar in mijn hart blijf ik IJslandse. Het volkslied brul ik keihard mee.”

Lees woensdag 29 juni in het Brabants Dagblad een uitgebreid portret van de Tilburgse IJslanders.