Volledig scherm
Sander van Bussel liet zelf de R van rights op zijn arm tatoeëren. © Joris Buijs/Beeld Werkt

Tilburgse kunstenaar wil 6.773 letters op lichamen laten tatoeëren

TILBURG - De Tilburgse kunstenaar Sander van Bussel (45) was geschokt door de dood van een Keniaanse activist. Daarom wil hij alle 6.773 letters van de Verklaring van de Rechten van de Mens op 6.773 lichamen tatoeëren.  Hij is bijna op de helft.

Van Bussel is de bedenker van Human Rights Tattoo. Zelf heeft hij de R van rights op zijn arm laten tatoeëren. Het is de 46ste letter van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Om zijn doel - alle letters op lichamen laten tatoeëren - te realiseren, vliegt hij van Afrika naar Azië. Hij zorgde ervoor dat al 3.103 mensen met een letter van de verklaring rondlopen.

Belangeloos
Of hij die tatoeages zelf maakt? „Nee, ik maak de foto’s: portretten van mensen en close-ups van elke tattoo. Veel mensen voelen zich betrokken en zetten zich belangeloos in. Op Festival Mundial zijn we begonnen, in 2012. Rene de Vries van Totem Tattoo bood aan om tattoos te zetten. In het buitenland werk ik met lokale tattookunstenaars."

Eindwerk
Aangezien Van Bussel heel wat jaren bezig is met zijn project, wil hij nu nadenken over een eindwerk. ,,Het is fysiek en organisatorisch onmogelijk alle mensen met een tattoo op hetzelfde moment bij elkaar te krijgen. Maar een eindwerk met alle foto’s voor een museum, daar denk ik aan. Ook aan een boek, een documentaire, ja allemaal. Maar we gaan hopelijk eerst nog naar Rusland en ik heb nog geen Chinees.” 

Lees een uitgebreid interview met Sander van Bussel in het Brabants Dagblad van vrijdag 22 juli.