Volledig scherm

Tilburgse raad worstelt met voorkeursbehandeling vluchteling

TILBURG - Moeten nieuwe Tilburgers (lees: vluchtelingen) meer rechten hebben dan de huidige Tilburgers? Dat was maandag het struikelblok in de raadscommissie sociale stijging over de Tilburgse aanpak van de asielinstroom.

Een groot deel van de gemeenteraad heeft moeite met de voorkeursbehandeling die vluchtelingen ten deel valt ten opzichte van de Tilburgers die hier al langer wonen. Zo stelt het college van burgemeester en wethouders voor dat vluchtelingen die een hoger onderwijsdiploma willen halen, vrijgesteld worden van hun sollicitatieplicht. Ook komen statushouders sneller in aanmerking voor een woning.

Steun
D66 en GroenLinks vinden het goed dat vluchtelingen extra steun krijgen. "Gelijke monniken gelijke kappen, luidt het gezegde. Maar deze monniken zijn niet gelijk. Vluchtelingen beginnen met een achterstand ten opzichte van de huidige Tilburgers. Het is goed dat ze die inlopen”, aldus Sedi van Loon (D66).

VVD ziet geen enkele reden voor deze voorkeursbehandeling. "Dat is oneerlijk naar Tilburgers in hetzelfde schuitje toe”, stelt Jacqueline Gerssen. "Wij zijn voor integratie, maar binnen bestaand beleid. We moeten er niet al vanuit gaan dat vluchtelingen in Tilburg blijven, maar inzetten op tijdelijkheid."

Lees meer over vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchteling.