Volledig scherm
Rianne Letschert. © Universiteit Maastricht

Tilburgse Rianne Letschert is nieuwe rector Universiteit Maastricht

TILBURG - De Tilburgse hoogleraar Rianne Letschert is donderdag geïnstalleerd als nieuwe rector magnificus van de Universiteit Maastricht. Zij volgt hiermee Luc Soete op. Letschert is de jongste vrouwelijke rector aan een Nederlandse universiteit ooit. 

Tegenover De Limburger vertelde Letschert uitgebreid over haar nieuwe functie.   Praten
Een telefoontje naar huize Letschert vanuit Maastricht zette haar hele leven op zijn kop. „Ik heb eerst gevraagd of de beller niet verkeerd verbonden was”, zegt de geboren Doetinchemse lachend. „Maar toen dat niet het geval bleek te zijn, heb ik de vraag om te komen praten volmondig met ‘ja’ beantwoord.”

De huidig hoogleraar Victimologie (slachtofferwetenschap, red.) en internationaal recht had een goed gevoel bij het aanbod van de Universiteit van Maastricht en werd alleen maar beter toen ze zich begon te verdiepen. „Drie zaken spraken me meteen aan. Allereerst het internationale karakter. 55 procent van het aantal studenten is internationaal. Dat geeft dynamiek. Diversiteit is heel belangrijk voor een universiteit.”

Actief
Ook de relatief jonge leeftijd van de UM - dit jaar wordt het veertigjarig bestaan gevierd - kan Letschert bekoren. „De universiteit is heel actief met nieuwe projecten en ontwikkelingen. Dat innovatieve past bij mij.” Tot slot is ze erg positief over het interdisciplinaire karakter van de Maastrichtse universiteit. „Maastricht is heel sterk in het verbinden van diverse vakgebieden.”

Op 1 september is de officiële rectoraatsoverdracht. Tot die tijd hoeft de buitenwereld geen visies van haar op het functioneren van de UM te verwachten. „Er zit met Luc Soete nog een prima rector en ik vind het niet gepast om nu al voor te sorteren op mijn visie. Dat komt wel.”