Volledig scherm
Connie Rijlaarsdam

Tilburgse vrouwen met problemen aan de anticonceptie

TILBURG - Een Tilburgs project om vrouwen met ernstige problemen aan de anticonceptie te krijgen, blijkt een groot succes.

De vrouwen die bijvoorbeeld dakloos zijn of een verslaving of verstandelijke beperking hebben, kregen bezoek van een hulpverlener. Van de eerste 30 vrouwen besloten er na gesprekken 25 om voorbehoedsmiddelen te gaan gebruiken. Dat vertelt Connie Rijlaarsdam van de GGD Hart voor Brabant, die het project uitvoerde. Inmiddels heeft Rijlaarsdam 91 kwetsbare vrouwen bezocht en organiseert Tilburg een congres over de succesvolle aanpak die ook in andere steden al belangstelling wekte.

Professor Paul Vlaardingerbroek, hoogleraar familierecht aan Tilburg University, hoopt op landelijke navolging. "Hier ben ik zeer lovend over. Het is een enorme succesratio bij een moeilijke doelgroep. Dit zijn vrouwen die toch het nodige hebben meegemaakt.” Vlaardingerbroek pleitte er in het verleden meermaals voor ouders in bepaalde gevallen te kunnen dwingen tot anticonceptie. De ethische discussie daarover laaide op nadat in Groningen een 20-jarige vrouw door haar stiefvader werd doodgeslagen. Haar zwakbegaafde moeder greep niet in.

Lees in het Brabants Dagblad van donderdag een interview met Connie Rijlaarsdam en met een vrouw die deelnam aan het project