Volledig scherm
Psychiater Jan van Laarhoven neemt na 28 jaar afscheid bij het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis. © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Tilburgse ziekenhuispsychiater Jan van Laarhoven 'is er klaar mee'

TILBURG - Onder het motto 'Ik ben er klaar mee' neemt psychiater Jan van Laarhoven vrijdag afscheid van het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij gaat met pensioen. De afgelopen 28 jaar hield hij vrijwel dagelijks praktijk en behandelde hij duizenden patiënten.

De laatste jaren waren niet de meest prettige uit zijn lange loopbaan, vertelt Van Laarhoven. De fusie van de twee Tilburgse ziekenhuizen en de grote veranderingen binnen de zorg blijven een bron van voortdurende onrust. Met name de vergaande bemoeizucht van de zorgverzekeraars is 'buitengewoon frustrerend' en 'belemmert specialisten in hun werk'.

Vooruitgang
Ook over de toekomst van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie, al twintig jaar succesvol bij de behandeling van jonge patiënten, is hij niet gerust. ,,Door de bezuinigingen zijn de verpleegbedden er niet gekomen en misschien verdwijnt straks de hele afdeling wel", aldus de psychiater. Maar er is zeker ook vooruitgang geboekt, stelt Van Laarhoven. Taboes rondom bijvoorbeeld eetstoornissen werden doorbroken en met nieuwe behandelmethoden en therapieën zijn uitstekende resultaten behaald. ,,Zoals de diepe hersenstimulatie bij zwaar depressieve patiënten."

Lees vrijdag 9 september een interview met Jan van Laarhoven in het Brabants Dagblad, editie Tilburg.