Volledig scherm
Zorginstelling Coudewater is aangewezen als locatie voor een asielzoekerscentrum. © Marc Bolsius

Toekomst GGZ én landgoed Coudewater een probleem als azc er niet komt

DEN BOSCH/ROSMALEN - Wie het standpunt van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) van deze week goed leest, kan niet anders concluderen: het asielzoekerscentrum op landgoed Coudewater in Rosmalen komt er niet.

Nu er minder nieuwe opvangplekken nodig zijn door de daling van de asielinstroom, heeft het COA een aantal uitgangspunten voor (toekomstige) azc’s op papier gezet. Er staat keihard dat concrete plannen voor nieuwe opvangplekken (zoals Coudewater) ‘op korte termijn dus niet tot uitvoering worden gebracht’.

Zorgeis
​Het COA heeft namelijk als uitgangspunt dat er voor azc’s die wel door kunnen gaan er een getekende bestuursovereenkomst een overeenkomst met de eigenaar én een getekende business case moet zijn. Voor Coudewater ligt er nog geen enkele ondertekende overeenkomst. GGZ heeft altijd officieel verklaard dat de cliënten van Coudewater zouden verhuizen omdat het landgoed niet meer voldeed aan de zorgeisen van nu.

Probleem
De verhuizing had niets met de komst van een azc te maken. Als het azc op het landgoed niet doorgaat, heeft GGZ toch plots een probleem. Het was namelijk voor GGZ wel een prettig vooruitzicht dat het COA de komende vijftien jaar huur zou betalen aan GGZ. En dat het landgoed die tijd bewoond en gebruikt zou worden.

In de editie Den Bosch van het Brabants dagblad van vrijdag 16 september een analyse over het azc Coudewater en lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.