Volledig scherm
Het bolwerk Sint-Jan. © Peter de Bruijn

Toeristen en Bosschenaren ontdekken Bolwerk Sint-Jan in Den Bosch

DEN BOSCH – ,,Aan klandizie geen gebrek”, zegt eigenaar Werner van der Valk van brasserie restaurant Het Bolwerk in Den Bosch. Het restaurant in het deels historische bolwerk Sint-Jan met middeleeuwse Bossche vestingmuren ging bijna drie maanden geleden officieel open.

De gasten genieten op het terras direct aan de Dommel van de rust en het uitzicht op de rivier. ,,De hele entourage spreekt mij aan”, aldus Carla Huisman uit Engelen die zaterdag met haar man Go het terras heeft ontdekt. ,,Je bent in de stad, maar toch ook weer buiten de stad”, zegt ze terwijl ze naar de oever aan de overkant kijkt. ,,Typerend voor Den Bosch. Je hoeft maar weinig moeite te doen om meteen in het groen te zitten.”

Volgens eigenaar Werner van der Valk is vanaf zijn terras altijd wel wat te zien. ,, Er komen eendjes, ganzen, zwanen, suppers en allerlei bootjes voorbij. Er komen vooral in het weekeinde veel toeristen. Bosschenaren hebben Het Bolwerk ook ontdekt. Ik zie steeds meer bekende gezichten. Het is fiftyfifty.”

Versterken
In het bolwerk deelt van der Valk de ruimte met het informatiecentrum van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Er worden aan de balie onder meer kaartjes voor vaartochten en stadswandelingen verkocht. ,,We versterken elkaar”, aldus van der Valk. ,,Toeristen kopen een kaartje en gaan daarna bij ons lunchen of pakken een kopje koffie met een Bossche Bol.”

Volledig scherm
Het uitzicht vanaf het bolwerk. Er meren geregeld fluisterboten aan. © Peter de Bruijn
Volledig scherm
Het terras direct aan de Dommel. © Peter de Bruijn