Volledig scherm
© Thinkstock

Toestaan van buitenlands bezoek aan coffeeshop in Tilburg is legaal 'maatwerk'

DEN HAAG /TILBURG - Het is legaal 'maatwerk' dat Tilburg buitenlandse bezoekers van festivals aanmerkt als ’tijdelijk ingezetenen’ zodat ze ook ook naar een coffeeshop kunnen. Dat zegt staatsscretaris Dijkhoff na vragen in de tweede Kamer van Madeleine van Toorenburg van het CDA.  

Je moet Nederlands ingezetene zijn om in een coffeeshop de daar geboden geestverruimende waar te genieten. Die regel is ingevoerd om overlast door drugstoerisme uit het buitenland te bestrijden. De burgemeester van Tilburg heeft ingestemd met het voorstel van de gemeenteraad om buitenlandse festivalgangers ’tijdelijk ingezetenen’ te maken.

Lokaal maatwerk
Het kan ook, aldus staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff dinsdag in de Tweede Kamer. Er mag namelijk ’lokaal maatwerk’ worden toegepast. Madeleine van Toorenburg van het CDA had aan de bel getrokken: ,,Het moet niet gekker worden: een festivalticket wordt een vrijbrief om naar hartelust drugs te gebruiken." 

Maar volgens Dijkhoff maakt zij ,,de wereld zwart-witter dan die is." De Tilburgse aanpak een manier van invulling geven aan dat lokale maatwerk. ,,Ik ben wel blij dat het zeer beperkt gebeurt”, aldus Dijkhoff. Overigens past ook Eindhoven dit maatwerk toe door - in ieder geval in 2016 - ook mensen zonder Nederlands paspoort toe te staan een jointje kopen bij een Eindhovense coffeeshop.