Volledig scherm
Liliane City Jungle wordt opgebouwd © Roy Lazet

Tokkelen, roetsjen en klauteren: binnenkort ouderwerts Apenkooien op de Parade

Wo 6 jul. Ontwijk laserstralen, trotseer de windtunnel, bedwing touwbruggen, vind je weg door escape rooms, en 'roetsj' van de 10 meter hoge kabelbaan. En dat gewoon op de Parade.

Door Marc Brink

De voorbereidingen voor de 'stoerste apenkooi van Nederland’ van 14 tot en met 19 juli op de Parade zijn in volle gang. Kinderen en volwassenen kunnen zich straks voor 5 euro per persoon uitleven op het terrein, dat nu nog wordt gebouwd in een hal op bedrijventerrein De Rietvelden. De opbrengst is bestemd voor het Liliane Fonds, dat zich inzet voor gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden.

Plan
Zeecontainers van 6 bij 3 meter spelen daarbij een belangrijke rol. „Met laserstralen en rookeffecten vormen ze een escape room, waaruit je moet zien te ontsnappen. We kunnen de effecten zo aanpassen dat je er ook met een rolstoel in terechtkunt.” Want de obstakels van de Liliane City Jungle symboliseren de barrières die gehandicapte kinderen moeten overwinnen. „We zijn ruim een halfjaar geleden begonnen met een plan”, zegt Marijn Roelofsen van het bedrijf dat door conceptontwikkelaar Artishock is gevraagd de apenkooi te maken. 

Kabelbaan ongeschikt
Het liefst had hij ook de kabelbanen geschikt gemaakt voor gehandicapten. Maar voor hen komt de veiligheid in het gedrang bij 12 opgestapelde containers waarop twee tokkelbanen worden geïnstalleerd.

Afrika, Azië, Zuid-Amerika
Op de Parade moeten de apenkooiers zich wanen in de 3 werelddelen waar het Liliane Fonds actief is: Afrika, Azië en Zuid- Amerika. Streetlife, met de escape rooms, speelt zich af in een Aziatisch aandoende omgeving. Roetsjen en klauteren kun je Desert Storm, ofwel Afrika, waar een windtunnel voor tegenwind zorgt. En in Zuid-Amerika, Lost Jungle, krijg je te maken met een autobandenklimwand.

Tournee
„We zijn erg blij met het project. Het is creatief en vernieuwend”, zegt Kees van den Broek, directeur van het Liliane Fonds. Hij laat in het midden wat de bouw van Liliane City Jungle kost. Volgens hem is het dankzij sponsors mogelijk teams en schoolklassen gratis te laten meedoen, op voorwaarde dat ze geld inzamelen voor het fonds. De kans bestaat dat de Liliane City Jungle op tournee gaat. „Verschillende gemeenten hebben belangstelling getoond Jungle City ook daar te plaatsen”, zegt Van den Broek.

Inmiddels hebben zich 4.750 scholieren aangemeld. Ook hebben bedrijven al interesse om een barbecue op de Parade te combineren met een rondje Liliane City Jungle.

Volledig scherm
Volledig scherm
Marijn Roelofsen is één van de makers van de city Jungle © Roy Lazet