Volledig scherm

Topman noodlijdend Pantein kreeg ruim twee ton mee

DEN BOSCH/BOXMEER - Oud-bestuursvoorzitter Ton Hanselaar van het noodlijdende Pantein heeft bij zijn vertrek eind 2014 een ontslagpremie van ruim 2 ton meegekregen. Dat blijkt uit het net verschenen jaarverslag over 2015 van de Boxmeerse zorgstichting.

De voormalige topman van de armlastige zorginstelling kreeg deze met de raad van commissarissen 'overeengekomen vergoeding' van 208.100 euro begin 2015 uitbetaald. Vandaar dat nu pas bekend is wat de bestuurder, die officieel weg moest vanwege een verschil in 'visie op ontwikkelingen in de zorg', als gouden handdruk heeft meegekregen.

Vertrekpremies 
Volgens de nieuwe Wet normering topinkomens, die sinds 2013 paal en perk moet stellen aan hoge salarissen en vertrekpremies van bestuurders en directeuren bij (semi-)overheidsinstellingen, waaronder ook zorginstellingen vallen, mogen ontslagvergoedingen nog maar maximaal 75.000 euro bedragen.

Overgangsrecht
Pantein vindt het uitgekeerde bedrag van ruim 200.000 euro niettemin gerechtvaardigd. Omdat de vertrekregeling met de in januari 2011 in dienst getreden Hanselaar uit Mook 'onder het overgangsrecht' valt van de nieuwe wet voor topinkomens. Vóór deze wet gemaakte beloningsafspraken zijn nog vier jaar lang geldig.

De zorginstelling is actief in ruim 20 gemeenten, verspreid over Noordoost-Brabant en Noord-Limburg. In totaal heeft het bedrijf zo'n 3600 medewerkers in dienst.