Volledig scherm
Het liefst serveert hij koffie. "Als dan de mobieltjes tevoorschijn komen voor foto's van mijn cappuccino, ben ik wel trots. Dat is toch wel gaaf." © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Topper op het terras: Cocktaildroom werd cappuccinopassie

TILBURG - Het BD zoekt deze zomer naar de toppers van de Brabantse terrassen. Dé serveerster die zorgt dat je biertje net even wat lekkerder smaakt. Dé ober voor wie je nog eens terugkomt. De komende weken stellen we verschillende genomineerden aan u voor. Vandaag: Stefan van Onzenoord uit Tilburg.

Hij heeft eigenlijk nooit iets anders gedaan dan horeca. ,,Ja, ik heb eens een paar maanden in het magazijn gewerkt als orderpicker. Op zo'n moment dat je denkt dat je toch iets anders wilt." Maar het besef dat werken in het café toch echt zijn ding was kwam al vrij snel. Die 'fout' maakt Stefan van Onzenoord (28) niet meer. Het terras is zijn plek, de koffiebar zijn domein. En het is ook daarom dat hij de volgende kandidaat is in de strijd om de titel 'Terrastopper 2016'.

'Hij besteedt altijd net dat beetje meer tijd aan de beste, lekkerste en mooiste koffie's', kwam er binnen bij onze redactie. Met een foto als bewijs. Een telefoontje naar café Anvers in Tilburg bevestigde het meteen. 'Stefan maakt de mooiste'. Dus zochten we hem op.

,,Wat een compliment", reageert Stefan verrast. En die koffie? ,,Dat is mijn passie." Cocktails Als klein jongetje wist Stefan het al. ,,Ik wilde ober worden." Met zijn ouders aan de bar in Griekenland. Zon, zee, strand én cocktails. Dat zag hij wel zitten. ,,Maar ik ben wel realistisch", lacht hij. Dus werd het de Nederlandse bar. Eerst ervaring opgedaan via een horeca-uitzendbureau, en kennis vergaard tijdens de horeca-opleiding voordat hij bij café Anvers terecht kwam.

Waar hij zes jaar later nog steeds te vinden is. Halverwege zijn loopbaan kwam de koffie op zijn pad. ,,Als vaste kracht mocht ik via onze koffieleverancier een barista-cursus doen." Stefan was meteen verkocht en ziet het als zijn plicht om de mensen te voorzien van een heerlijk, maar zeker ook mooi bakje koffie. Ook als het druk is en bonnetjes achter de bar maar blijven binnenstromen. Want goede service zit in de details. En die service neemt Stefan serieus. ,,Het is echt een vak. Je hoort wel eens dat mensen daar anders over denken, maar niet iedereen kan het. Ik zie het toch regelmatig verkeerd gaan. Je moet snel, flexibel, gericht en behendig zijn. Je moet tegen druk en drukte kunnen. Je moet rustig kunnen blijven en goed kunnen praten", somt hij op.

Stefan leerde het allemaal. ,,En nu ga ik als een danser over het terras", grapt hij. De wens voor de toekomst was, en is nog steeds een eigen zaak. Een koffiebar uiteraard. ,,Maar dat is niet zo makkelijk." Tot die kans zich voordoet werkt hij nog met veel plezier bij Anvers. ,,Iedereen werkt voor het geld, maar geld verdienen kun je overal." Hij koos voor de leukste plek, niet voor het hoogste salaris. En dat zorgt ervoor dat hij nog steeds elke dag met plezier naar zijn werk gaat. ,,Er zijn echt wel eens wat mindere dagen, maar als ik zie dat er foto's worden gemaakt als iemand zijn koffie krijgt, dan is dat toch wel weer gaaf. Daar doe je het voor."

Nadat alle kandidaten zijn voorgesteld, kan er - eind augustus - via deze site gestemd worden op de leukste serveerster/ober. Een topper nomineren kan nog via oproep@bd.nl. Bekijk de overige genomineerden op: bd.nl/terrastopper.