Volledig scherm
Thomas Kaagie van Café De Unie in Den Bosch. © Marc Bolsius

Topper op het terras: 'Werken in de horeca is voor mij een spel'

DIESSEN - Het BD zoekt deze zomer naar de toppers van de Brabantse terrassen. Dé serveerster die zorgt dat je biertje net even wat lekkerder smaakt. Dé ober voor wie je nog eens terugkomt. De komende weken stellen we verschillende genomineerden aan u voor. Vandaag: Thomas Kaagie van café De Unie in Den Bosch.

De aanmeldingen voor Thomas Kagie stroomden binnen op onze redactie. Thomas, dat was toch wel bij uitstek dé topper stuurde Manouk. ‘Enthousiast, attent en klantvriendelijk’, volgens Xander. En, niet geheel onbelangrijk, ‘prettig om naar te kijken’, aldus Sylvie. Bij het gebrek aan mannelijke deelnemers aan deze wedstrijd moesten we natuurlijk even deze feiten checken bij café De Unie in Den Bosch.

„Je treft me op m’n slechtst, hoor”, verontschuldigt de 24-jarige ober zich. Als hij had geweten dat ze ‘van de krant’ zouden langskomen, had hij het misschien niet zo laat gemaakt. „Flink doorgehaald met m’n voetbalteam vannacht na het toernooi.” Maar als dit op z’n slechts is, dan heeft Sylvie in elk geval niet overdreven.

Docdata
Tien jaar lang werkt hij al bij De Unie. Als 14-jarige eerst glazen halen, daarna in de afwas. „En vanaf m’n zestiende het terras op.” Inmiddels opent en sluit Thomas zelf het café en stuurt hij het andere personeel aan. Nog even dan. „Over een maandje stop ik ermee.” Kagie gaat dan fulltime aan de slag als quality engineer bij Docdata. „Veertig uur, dus dan houdt het werken in de horeca voor mij wel op.”

Nog een maandje om al zijn kennis van het horecavak over te dragen aan collega’s. Eigenaresse Ghislaine Hoevenaars hoopt dat het lukt. Want dat Thomas goed is in zijn werk weet ze wel. Maar het ging niet vanzelf. „Ik heb het echt moeten leren. Ik was vroeger best wel stil. Maar in de horeca moet je gevat zijn. Een beetje sarcastisch durven zijn.” Met een knipoog natuurlijk, al gebruikt Thomas de knipoog niet letterlijk. „Flirten voor fooi? Nee hoor, dat doe ik niet. Niet bewust in elk geval”, zegt hij lachend. De fooien vangt hij met een flinke dosis humor en een goede glimlach. „En vooral ook letten op de kleine dingen. Het is voor mij echt een spel geworden. Zorgen dat je de mensen met iets helpt vóórdat ze vragen om hulp.”

Drukke dag
Een flinke dosis mensenkennis is dan wel handig. „Ik probeer gewoon goed de mensen te lezen. Meteen die asbak brengen voordat ze een sigaret willen opsteken. Helpen voordat die hand omhooggaat.” Een goede dag heeft hij als het terras vol zit. Lekker druk, dan is hij op z’n best. „Ik heb weleens na een dag werken twintigduizend stappen gemaakt”, zegt Thomas terwijl hij de stappenteller op zijn telefoon laat zien. „Het is tof om op zo’n dag de rust te kunnen bewaren en een lange dag tevreden afsluiten met een drankje met collega’s.”

Dat gaat hij dan ook missen. „Het werken met het team.” Maar lang missen hoeft hij het niet. „Met het carnaval spring ik weer bij, hoor. Dat is veel te leuk.” En daar is vast niet alleen Ghislaine blij mee.

Paspoort
Thomas Kagie werkt doordeweeks op vrijdag en op zaterdagavond bij café De Unie in Den Bosch. In de vakanties werkt hij fulltime. Hij begon met glazen halen, waste daarna een jaar lang de borden en mocht vanaf z’n zestiende voor in het café staan. Hij heeft net zijn studie logistiek afgerond en begint volgende maand fulltime bij Docdata. Naast het werken in de horeca is Thomas te vinden op het voetbalveld en in de fitnesszaal. Wat drinkt Thomas zelf het liefst? „Havana Clubcola light. Soms een biertje, maar meestal een wijntje. Droog. Geen zoet, absoluut geen zoet.”

Nadat alle kandidaten zijn voorgesteld, kan er - eind augustus - via deze site gestemd worden op de leukste serveerster/ober. Een topper nomineren kan nog via oproep@bd.nl. Bekijk de overige genomineerden op: bd.nl/terrastopper.