Volledig scherm
Jan Tervoort is tijdens zijn toespraken altijd wel in voor wat gekkigheid. © Chris Korsten

Trio Cortado is eigenlijk een kwintet bij Muziek op de Binnendieze

DEN BOSCH - Voor het twintigste jaar op rij speelt zich het sfeervolle evenement Muziek op de Binnendieze af, wederom georganiseerd door de stichting Havenconcert. Zaterdagavond stond het derde concert in een reeks van zes geprogrammeerd. Ditmaal was het Trio Cortado dat neerstreek op het huiselijke podium aan het Voldersgat nabij de Zuidwal.

De hoopvol gestemde inzittenden van de fluisterbootjes kregen bij aankomst meteen een passage uit Mozart's divertimento nr.3 voorgeschoteld. Na dit warme welkom sprak medeorganisator Jan Tervoort het complete auditorium kortstondig toe, waarbij hij fijntjes aanstipte dat het publiek een uniek concert te wachten stond. Het onderhavige Haagse trio -bestaande uit Hannah de Witte(fluit), Arthur Klaassens(althobo) en Jasper Grijplink(basklarinet)- heeft namelijk vanwege de ongebruikelijke instrumentale samenstelling het gehele uitgekozen repertoire eigenhandig moeten arrangeren. Simpelweg omdat er oorspronkelijk voor deze specifieke bezetting geen enkel stuk bestond.

Nadat de Sonate a trè van de Britse componist Charles Avison was ingezet, kregen de drie muzikanten spontaan hulp aangeboden van twee kwekkende eenden. De 'ondersteuning' van een loeiende sirene, afkomstig van een ambulance, kon even later tijdens de vertolking van een door Johann Sebastian Bach gecomponeerd stuk op een minder hoge waardering rekenen. Verder kwamen werken van Beethoven, Debussy, Monluszko, Matos Rodriquez en niet te vergeten Piazzolla aan bod. "We musiceren nu ongeveer 3,5 jaar samen. Arthur heeft net als ik in het Haags Instrumentaal Jeugdensemble gespeeld. Hannah hebben we pas veel later leren kennen tijdens onze studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Doordat we elkaar inmiddels feilloos aanvoelen op muzikaal gebied, mag je gerust zeggen dat onze formatie staat als een huis", concludeerde Grijplink.

Volledig scherm
Medeorganisator Matthieu Hogenboom van stichting Havenconcert. © Chris Korsten
Volledig scherm
Trio Cortado: v.l.n.r. Jasper Grijplink(basklarinet), Hannah de Witte(fluit) en Arthur Klaassens(althobo). © Chris Korsten
Volledig scherm
Het was op deze zaterdagavond twee keer volle bak nabij het podium aan het enigszins mysterieus aandoende Voldersgat. © Chris Korsten