Volledig scherm
© Thinkstock

Twee jaar cel geëist voor illegale vuurwerkhandel vanuit Den Bosch

Rotterdam – Voor de grootscheepse handel in illegaal vuurwerk en de opslag van ruim 5.600 kilo mortierbommen, Super Cobra’s en andere verboden knallers in een bunker aan de Poeldonkweg in Den Bosch eiste Justitie donderdag tegen de 29-jarige Nicky van G. een celstraf van 30 maanden. Zes maanden daarvan voorwaardelijk.

De politie vond ‘de levensgevaarlijke opslag’ in de gehuurde bunker van de voormalige munitiefabriek De Kruithoorn in maart, nadat verdachte met anderen vorig jaar december in Vught aan de Kikvors was aangehouden. Daar had hij met vier afnemers afgesproken voor amateurs levensgevaarlijke mortierbommen en lawinepijlen.Verschillende vuurwerkliefhebbers bestelden hun verboden vuurwerk bij Nicky van G. via een website. ,,Dit vuurwerk kan zo maar afgaan en postbezorgers en afnemers hebben aan enorme veiligheidsrisico’s bloot gestaan alleen voor het geldelijk gewin voor verdachte,’’ aldus de aanklager.

Stilzwijgen
In de rechtbank in Rotterdam doorbrak de verdachte voor het eerst zijn stilzwijgen. Zijn motorhandel in Vught ging in 2009 failliet, waarna hij onderdelen vanuit de gehuurde bunker ging verkopen, zei hij. De aangetroffen enorme partij vuurwerk in de bunker was grotendeels door hem gekocht om met vrienden af te steken met Oud en Nieuw. ‘Enkele vuurwerkbestellingen’ had hij afgeleverd op verzoek van zijn leverancier, waarvan hij niet de naam wilde noemen. Volgens de aanklager is Nicky van G.’s verklaring ‘volstrekt ongeloofwaardig’. Justitie zal de op 10.000den euro’s geschatte winst van de illegale vuurwerkhandelaar ontnemen, is aangekondigd.
Uitspraak over twee weken.