Volledig scherm
Verboden te parkeren? © Bart Gotink/BD

U wilt hier parkeren. Mag dat?

Vr 19 aug. Mag je hier parkeren? De rechtsgeldigheid van de borden die gemeente Den Bosch gebruikt om parkeren te verbieden tijdens evenementen - zoals nu de kermis - wordt door meerdere Twitteraars betwist.

Door Bart Gotink

Het gebruikte symbool geeft namelijk een verbod aan op ‘stilstaan langs de rijbaan’. Daarbij zijn de parkeerplaatsen nadrukkelijk uitgezonderd. Dat probeert men creatief op te lossen door ‘incl. de parkeervakken’ toe te voegen op het bord. Deze borden staan momenteel langs de Hinhamerstraat, waar tijdens de kermis de Markt gehouden wordt.

Blauwe P
Bij de toevoeging 'incl. pakeervakken' wringt het echter: teksten op een onderbord mogen in dit geval slechts zaken uitzonderen, denk bijvoorbeeld aan bepaalde tijden waarin stoppen langs de rijbaan wel is toegestaan. De parkeervakken toevoegen aan het verbod kan dus niet. Als de gemeente het juiste bord had willen plaatsen, dan moet er een blauwe P neergezet worden, met daaronder de tekst ‘Parkeren verboden’. Verkeersdeelnemers op Twitter hebben zich in verscheidene gemeenten al druk gemaakt om deze borden, waaronder bijvoorbeeld ook een wijkagent in Rotterdam, die blij is dat juiste borden er nu wel staan (#juridischcorrect).

Fysieke oplossing
"Een verwarrende situatie," oordeelt ook Bert Kabel, advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht van het kantoor Smart Advocaten. "Je vraagt je hier wel af: wat is het nu?" Andere borden of een fysieke oplossing waren beter geweest, aldus Kabel.  

Weggesleept
Voorlopig lijkt het erop dat er gewoon weggesleept wordt langs de Hinthamerstraat. Zelf de gok wagen? Gedurende de kermis zijn er nog kansen genoeg. Wel op eigen risico, want bij de bezwarencommissie van de gemeente maak je niet zo heel veel kans, zo schat Kabel in. En dus moet de 'foutparkeerder' het dan hogerop gaan zoeken. Kabel heeft zelf nog nooit een rechtszaak gevoerd over dit soort borden en een verkeersboete die daarop volgde. "Daarvoor is het bedrag, 60 tot 80 euro, vaak ook te laag." Op eigen risico, dus.

Volledig scherm
Verboden te parkeren? © Bart Gotink/BD