Volledig scherm
Familieleden hangen flyers op van de verwarde man. © Joost Goutziers/BD

Uit liefde voor Niels: 'Sluit hem op'

TILBURG - Niels is verward en een gevaar voor zichzelf, zegt zijn familie. Toch zijn er wettelijke belemmeringen voor een opname in een gesloten inrichting.

Niels kwam afgelopen maandag niet terug bij de instelling psychiatrische instelling Jan Wierhof in Tilburg. De politie waarschuwde dinsdag dat Tilburgers hem niet moesten aanspreken en dat hij mogelijk gevaarlijk was. Later op de dag werd hij gevonden

De familie van de verwarde Niels (31) wil dat hij structureel wordt opgenomen op een gesloten afdeling in de psychiatrie. Volgens mantelzorger Samantha Jut is de man suïcidaal, ontoerekeningsvatbaar, een gevaar voor zichzelf en soms voor anderen. Er zijn veel regels. Maar verplichte opname kan niet zomaar.

Strafbaar
Tot frustratie van Jut kan Niels pas gedwongen worden opgenomen als hij een strafbaar feit heeft gepleegd. Zij wil de man en anderen in zijn omgeving beschermen door hem langdurig vast te zetten op een gesloten afdeling. Zijn familie vindt het bovendien onverantwoord dat Niels tijdens een tijdelijke opname toch enkele uren naar buiten mag. Daardoor kon hij er maandag tussenuit glippen. Jut: "Het is hier geen gevangenis, werpt de ggz tegen. Maar hij moet beschermd worden."

Juridische maatregel
Woordvoerder Theo Vervoort van GGz Breburg laat weten dat het voor cliënten op de gesloten afdeling van Jan Wier de bedoeling is dat zij zo snel mogelijk bepaalde vrijheden krijgen, zoals ook Niels kreeg. ,,De keuze voor een gesloten of open afdeling hangt af van het soort aanmelding. Het kan dat iemand als juridische maatregel gedwongen wordt opgenomen. Maar als iemand vrijwillig wordt opgenomen en na een tijdje de behandeling niet meer ziet zitten, moeten we hem laten gaan. Dan is het aan andere instanties om die persoon gedwongen op te laten nemen, zoals een huisarts."

Eerder kwam de instelling ook al in het nieuws vanwege de matige beveiliging. Toen sprak burgemeester Peter Noordanus zijn onvrede uit over het toezicht omdat er drie personen waren ontsnapt. Daarnaast werd er in 2015 werd er brand gesticht in het centrum door een van de patiënten.