Volledig scherm
Ferry Bakx.

Uitvaart Rijsbergse agent Ferry Bakx in Tilburg

RIJSBERGEN/TILBURG - De uitvaart van Ferry Baks, de politieagent die vorige week werd doodgeschoten op Bonaire, was zaterdagmiddag op YouTube te volgen. De politie had een livestream beschikbaar gemaakt. Vanaf 14.30 namen vrienden, familie en collega's afscheid van de oud-Rijsbergenaar in het crematorium aan de Karel Boddenweg in Tilburg.

De 45-jarige agent werd woensdagavond doodgeschoten tijdens een achtervolging. De man was met collega's afgegaan op een melding van een overval in een huis. Toen de politie aankwam, vluchtten de overvallers weg. De Nederlander rende achter de daders aan. In een vuurgevecht dat daarbij ontstond werd de man, die sinds 2013 op Bonaire werkte, dodelijk getroffen.

Uit de emotionele maar waardige toespraken kwam het beeld naar voren van een graag geziene collega, een regelaar met droge humor, gedreven, altijd vriendelijk, muzikaal. Een oom noemde hem op zijn Brabants een 'gouwe gast met niet veel kwaad' en 'de trommelaar van Apollo uit Ettenleur', waar hij eerder woonde.

Bij de uitvaartdienst waren onder anderen ook minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur, korpschef Erik Akerboom en waarnemend politiecommandant Jose Rosales van Bonaire aanwezig. De afscheidsdienst met korpseer in een crematorium in Tilburg was live te volgen. Via Youtube keken soms meer dan tweeduizend mensen mee. Eerder is op Bonaire al afscheid genomen van de agent. Bij veel politiebureaus in Nederland hing gisteren de vlag halfstok

Ferry Bakx verhuisde met zijn vrouw Anita eind 2012 naar Bonaire, waar hij in januari 2013 bij de politie begon. Anderhalve week geleden werd hij dodelijk verwond toen hij werd beschoten tijdens een achtervolging van daders die een gezin hadden overvallen.

De man die afgelopen week werd aangehouden omdat hij iets te maken zou hebben met de dood van de Rijsbergse politieagent Ferry Bakx op Bonaire, is inmiddels weer op vrije voeten. Wel blijft hij verdachte. Inmiddels zijn aan het rechercheteam op Bonaire vijftien Nederlandse rechercheurs toegevoegd, agenten van Aruba en Curaçao en medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut.

Volledig scherm
De politie bewijst Ferry Bakx de laatste eer in Tilburg. © Berry van der Heijden