Volledig scherm
Johan van Laarhoven. © BD

Van der Steur gaat niets extra's doen voor Tilburger Johan van Laarhoven

DEN BOSCH/TILBURG - Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie ziet geen reden om de in Thailand gevangen zittende coffeeshophouder Johan van Laarhoven uit Tilburg te helpen. De minster schrijft dat in antwoord op kamervragen van D66.

Van der Steur schrijft dat Van Laarhoven mag rekenen op de gebruikelijke bijstand van de Nederlandse ambassade. Maar anders dan D66 vindt Van der Steur het niet nodig om een poging te doen om Van Laarhoven uit de gevangenis te krijgen.

De grondlegger van coffeeshopketen The Grass Company werd vorig jaar in Bangkok tot 103 jaar cel veroordeeld, waarvan hij er 20 moet uitzitten. Van Laarhoven heeft hoger beroep ingesteld, maar dat dient naar verwachting pas in 2017.

Rechtshulpverzoek
D66 houdt Nederland verantwoordelijk voor de gevangenschap van Van Laarhoven. Thailand arresteerde hem na een rechtshulpverzoek van het Openbaar Ministerie in Breda, dat zelf een strafonderzoek heeft lopen tegen de leiding van de The Grass Company. Van der Steur vindt echter dat Nederland niet verantwoordelijk is voor het Thaise besluit om Van Laarhoven ook zelf te vervolgen.

Lees meer over de Tilburger op bd.nl/vanlaarhoven.