Volledig scherm
© ANP

Van der Steur: Misdaad zuiden erger dan gedacht

DEN HAAG/DEN BOSCH - De georganiseerde misdaad in het zuiden van het land is ,,ernstiger en dieper in de samenleving geworteld'' dan werd gedacht bij het begin van de extra bestrijding ervan. De meer intensieve aanpak wordt dan ook voortgezet. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van justitieminister Ard van der Steur.

De extra aanpak zou dit jaar aflopen, maar de minister zegt dat ,,nog een langdurige en intensieve inzet nodig is''.

Gezamenlijke aanpak
Het gaat om een gezamenlijke aanpak door gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en de Koninklijke Marechaussee. Ook de extra vrijgemaakte capaciteit bij de politie in Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en de landelijke eenheid (in totaal 125 functies) en bij het Openbaar Ministerie (15 functies) blijft overeind.

Brabant betaalt mee
De provincie Noord-Brabant, die in 2014 1,8 miljoen euro beschikbaar stelde aan de speciale taskforce tegen de drugscriminaliteit, heeft zich bereid verklaard om ook na 2016 mee te blijven betalen.   De Tilburgse criminoloog Cyrille Fijnaut zegt het prima te vinden als de strijd tegen de georganiseerde misdaad verder gaat. "Maar juist omdat de gevolgen van de ondermijnende criminaliteit maatschappelijk zo ingrijpend zijn, zou het wel goed zijn als de taskforce nu openlijk vertelt wat er bereikt is en wat er nog moet gebeuren. Dat is ook goed voor haar eigen legitimiteit, lijkt me."