Volledig scherm
Johan van Laarhoven. © BD

Van der Steur wil niets doen voor Johan van Laarhoven in Thaise cel

* UPDATE 22.16 uur * DEN HAAG - Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie voelt zich niet geroepen om een poging te doen om de in Thailand gevangen zittende coffeeshophouder Johan van Laarhoven terug te halen naar Nederland. Dat blijkt uit zijn antwoord op Kamervragen van -onder meer- D66. 

Een aantal partijen uit de Tweede Kamer vindt dat Van der Steur wel moet proberen om Van Laarhoven weg te halen uit Thailand. Zij vinden dat Nederland medeverantwoordelijk is voor de lange gevangenisstraf van 103 jaar, die Van Laarhoven vorig jaar in Bangkok kreeg opgelegd voor het witwassen van het geld, dat hij met de coffeeshops van The Grass Company had verdiend.

Niet onrechtmatig
Van der Steur wijst erop dat 'twee rechterlijke instanties' vaststelden dat de Nederlandse justitie niet onrechtmatig heeft gehandeld, toen Thailand om rechtshulp vroeg bij het eigen strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven. De advocaten van Van Laarhoven zijn bezig om via een voorlopig getuigenverhoor bewijs te verzamelen voor een civiele procedure tegen de staat. Zij vinden dat Nederland de Tilburger en zijn vrouw wel degelijk 'voor de Thaise leeuwen' heeft gegooid.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die het initiatief nam voor de Kamervragen, noemt het 'onacceptabel' dat de minister zich niet hard wil maken voor Van Laarhoven. Ze kondigt aan dat ze samen met collega-Kamerleden gaat bekijken wat ze nog kan doen. In zijn antwoorden aan de Tweede Kamer schrijft Van der Steur dat het OM zelf kan besluiten om een poging te doen om Van Laarhoven terug naar Nederland te halen.

Lees meer over de zaak op bd.nl/vanlaarhoven.