Volledig scherm
Het Brabantse landschap zien door de schilderijen van Van Gogh. © Van Gogh National Park

'Van Gogh National Park' definitieve naam voor Brabants natuurpark

DEN BOSCH - 'Van Gogh National Park'. De naam werd eerder al geopperd door commissaris van de koning Wim van de Donk. Nu het park officieel meedoet aan de verkiezing van 'het mooiste natuurgebied van Nederland' is ook de naam definitief geworden, zo meldden de samenwerkende partijen donderdag.

Partijen als de Loonse en Drunense Duinen, Het Groene Woud, de provincie Noord-Brabant, Brabants Landschap en Vereniging Natuurmonumenten streven er naar om gezamenlijk één groot nationaal park in Midden-Brabant te worden. Een gebied waar 'honderden kilometers ononderbroken kan worden gewandeld en gefietst' en dat loopt van Waalwijk tot Nuenen.

Volgens Kees Grootswagers, voorzitter van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, heeft het team achter het park lang over de naam nagedacht. Maar met schilder Vincent van Gogh als icoon van de provincie kon de naam haast niet anders zijn. ,,Als je kijkt naar het gebied kun je bijna door de schilderijen van Van Gogh lopen." Bovendien weten veel mensen niet dat de schilder niet alleen in Nuenen en Zundert heeft gewoond, maar ook in dorpen als Helvoirt familie had en vaak kwam.

Bidbook
De partijen schreven zich donderdag officieel in voor de verkiezing, waarbij in een bidbook aan de hand van afbeeldingen en tekst wordt uitgelegd hoe het park eruit komt te zien. Zo moet er een Van Gogh Fietsroute komen van 355 kilometer lang en moeten er door het gebied verspreid frames komen om 'door de schilderijen van Van Gogh' naar het landschap te kijken.

Stemmen
Het publiek kan heel oktober stemmen op de geselecteerde gebieden. Uiteindelijk worden de drie natuurgebieden die de meeste stemmen behalen de komende jaren gepromoot in het binnen- en buitenland om de Nederlandse natuur zo aantrekkelijker te maken voor toeristen.

Volledig scherm
Een impressie uit het bidbook van Van Gogh National Park. © Van Gogh National Park