Volledig scherm
Kasteel van de hertogen van Brabant in Turnhout. © Paul Hermans / Wikimedia

Van Turnhout, die woont in Tilburg

TILBURG - Het was de tijd dat er elk jaar nog een papieren telefoonboek op de mat viel, zo rond de jaren negentig. Berry Van Turnhout zocht dan bij de T of er meer Van Turnhouts in Tilburg woonde, maar hij zag er niet meer dan drie: zijn vader en twee ooms. Dat is nu anders: de Van Turnhouts in Tilburg zijn niet op één hand te tellen, niet op twee en ook niet op drie.

Het Brabants Dagblad belicht de komende weken de relatie tussen Tilburg en Turnhout. Niet alleen wonen er families Van Turnhout in Tilburg en families Van Tilburg in Turnhout, er gaan veel lijnen en lijnjes de grens over.

Het Bels Lijntje kent iedereen, busdienst De Lijn waarschijnlijk ook, maar wat blijkt: er zijn samenwerkingen op economisch, religieus, sportief en cultuur terrein.

Sigaretten
Berry van Turnhout (59) rijdt regelmatig de grens over. Hij woon aan de Ringbaan, maar winkelen in Tilburg doet hij nooit. Niet interessant, te dure parkeerplaatsen. „Ik rij twee keer per maand naar Turnhout. Tanken is er goedkoper, sigaretten ook en alle grote winkelketens als Blokker en C&A liggen daar aan de Ring. Als het niet te druk is ben ik er binnen dertig minuten, parkeren is gratis.”

Turnhout beschikt over een historisch stadshart, weet Berry en zijn broer Leon omschrijft Turnhout als een gezellig stadje. „Mijn dochter Janneke studeert daar. Ja, het is grappig als ze als Nederlandse daar haar achternaam noemt.”

In 2006 nodigde de stad Turnhout alle Nederlanders en Vlamingen met die achternaam uit om de stad te bezoeken. Jan van Turnhout (72) nam de uitnodiging met beide handen aan. „We zagen het stadhuis, kregen een rondleiding en bezochten het Begijnhof. Maar op eigen houtje gaan we ook nog weleens naar die stad. De bieren zijn uitstekend en met de bus ben je er in minder dan een uur.”

Een andere Jan van Turnhout uit Tilburg fietst zo af en toe via het Bels Lijntje naar de Markt in Turnhout. Hélène van Turnhout pakt liever de auto. „Op zondagochtend is het leuk met die antiekmarkt bij het kasteeltje van Turnhout. En ik ga graag naar de Carrefour, aan de Ring, de supermarkten daar zijn erg groot en er zijn veel hoekjes met verse vis.”

Vragen

Ze weten wel iets van de Vlaamse buurstad, de families Van Turnhout uit Tilburg, maar ze blijken ook met vragen rond te lopen.

1) Berry van Turnhout: „ik wil weten wanneer de stad stadsrechten kreeg, hopelijk weet ik dan tot wanneer mijn familienamam terug gaat.”
2) Leon van Turnhout: „Ik wil graag iets meer van de geschiedenis van die stad weten.”
3) Jan van Turnhout: „Ik weet dat er een museum is. Wat is er nog meer op het gebied van cultuur en muziek?”
4) Hélène van Turnhout: „Komen mensen met de naam Van Turnhout oorspronkelijk allemaal uit die stad?”

Veel onbekendheid met de historie van Turnhout, zo blijkt. Wie kan de vragen dan beter beantwoorden dan Marc Cornelis, voorzitter van heemkundekring Het Bezemklokje. „In 2012 hebben wij gevierd dat Turnhout 800 jaar bestaat. Of alle mensen met de achternaam Van Turnhout oorspronkelijk uit onze stad komen is niet zeker. Wel weet ik dat de naam Turnhout verwijst naar toren (Turn) in het bos (Hout).”

Dat is één verklaring, er zijn er meer. De stad is ontstaan op een kruispunt van handelsroutes en werd beschermd door de Hertogen van Brabant. De stad werd een rijk handelscentrum, maar veldslagen (Slag bij Turnhout) en epidemieën deden de stad geen goed. In 1830 werd België zelfstandig en werden Tilburg en Turnhout gescheiden door de grens. Cornelis: „De koning van Nederland draagt nog steeds de titel Heer van Turnhout. In de stad verwijst het kasteel naar het rijke verleden. Het is het kasteel van de Hertogen van Brabant en staat midden in de stad. Verder staat de stad al lange tijd bekend om zijn speelkaarten. In Turnhout staat het bedrijf Carta Mundi, dat wereldwijd tot de top drie behoort op het gebied van speelkaarten.”

Ook met de vraag van Jan van Turnhout weet Cornelis raad. „In Turnhout zijn veel musea: het Taxandria museum, het Begijnhofmuseum en het Nationaal museum van de Speelkaart. Verder staat in onze stad een nationaal gekend cultuurhuis De Warande, waar regelmatig Nederlandse groepen en acteurs hun kunsten komen verkopen.”

Dank u wel Marc Cornelis, namens meneer en mevrouw Van Turnhout uit Tilburg.

Feiten

Turnhout ligt op 30 kilometer van Tilburg en is de dichtsbijzijnde Vlaamse stad. Turnhout telt 42. 886 inwoners. Daarvan zijn 36.500 Belg en 2530 inwoners met een Nederlands paspoort. Er zijn meer dan 120 nationaliteiten in de stad. Deze hoofdstad van de Kempen promoot zich als speelkaartenstad met een Museum van de Speelkaart. Turnhout ontwikkelt zich als studentenstad. In 2015 waren er 140 studenten op kot. Hogeschool Thomas More telt 1200 studenten. Ook is er kunstonderwijs. Tilburg telt ongeveer 29.000 studenten. Net als in Tilburg gaat het winkelgebied op de schop. Bij de Markt komt Turnova met 40 winkels, appartementen en een kunstacademie.