Volledig scherm
De buschauffeurs van Arriva worden dinsdag in Tilburg bijgepraat over de nieuwe maatregelen van Arriva. © Erik van Hest/BD

Vanaf 1 januari 2018 geen contant geld meer in bussen van Arriva

DEN BOSCH/TILBURG - Het is vanaf 1 januari 2018 niet meer mogelijk om met contant geld het kaartje voor de bus te betalen in bussen van Arriva. Dat blijkt uit het overleg dat maandagavond plaatsvond tussen Arriva, de vakbonden en de Tilburgse chauffeurs. De regeling komt er naar aanleiding van diverse gewapende overvallen op buschauffeurs. "In 2018 willen we overal in Nederland geen cash meer in de bussen", zegt woordvoerder Roos Zevenboom van busbedrijf Arriva.

Eerder dit jaar werd al bekend dat er waarschijnlijk vanaf 2017 in de bussen in Den Bosch en Tilburg de kassalade zou worden geschrapt. De andere conclusies uit het overleg zijn dinsdagmorgen nog niet bekendgemaakt. Arriva wil eerst haar eigen medewerkers informeren. De buschauffeurs van Arriva worden in de kantine bijgepraat over de veiligheidsmaatregelen op de bussen. De vakbonden hebben positief gereageerd op het voorstel. "Het was een moeilijk maar zeer constructief gesprek. Het is in dit geval lastig om tot een plan te komen, zeker omdat de emoties meespelen. Maar wat er op de Brabantse bussen is gebeurd, mag niet meer gebeuren", zegt Zevenboom.

Een invoering begin 2018 lijkt wat laat, maar vakbond CNV heeft hier begrip voor. "Het duurt altijd te lang. Maar er moet een heleboel gebeuren voordat het contant geld van de bus kan. In 1500 bussen moeten pinautomaten worden ingebouwd en de reizigers moeten goed worden geïnformeerd. We kunnen ons dus voorstellen dat er zoveel tijd nodig is", zegt Evert Jan van de Mheen, bestuurder van CNV Vakmensen. CNV wil eerst de leden informeren over de andere maatregelen voordat meer details bekend worden gemaakt.

Pinautomaten
De regeling gaat gelden voor heel Nederland. Arriva heeft, met de regio's Friesland en Limburg erbij, zo'n 1500 bussen rijden. Zevenboom: "Belangrijk is dus dat dit nieuwe plan aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Je hebt natuurlijk ook de wensen van de consumenten, onze reizigers en die wensen moeten wij zo goed mogelijk tegemoet komen. Aan de andere kant vraagt dat ook om een gedragsverandering bij de reiziger. Je moet dus met je pinpas of chipkaart klaar staan aan de bushalte."

Deze week werd duidelijk dat er binnenkort ook buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) op de bussen in Tilburg worden ingezet. Ook moet een speciaal team onderzoeken hoe er het beste kan worden betaald in de bus. Arriva en de vakbonden spraken al af dat er binnen zeven weken pinautomaten moeten komen en dat cashgeld 'zo snel mogelijk' van de bussen verdwijnt. Waarschijnlijk zal de vervoerder in de regio verschillende proeven doen met cashloos betalen. 

Staking
Afgelopen zaterdag legden buschauffeurs in Tilburg uit protest het werk neer nadat een van hun collega's afgelopen vrijdagavond opnieuw werd overvallen tijdens een rit. Een gewapende man bedreigde de chauffeur en eiste geld. Tot aan het einde van de zaterdag reden er daarom geen bussen. De passagiers toonden vooral begrip voor de staking, maar over de oplossing zijn de meningen verdeeld. "Ik denk dat het voor sommige oudere mensen lastig is als ze niet meer met geld kunnen betalen", denkt Asma Aarab. De afgelopen maanden zijn er diverse buschauffeurs overvallen.

Volledig scherm
De buschauffeurs verzamelen zich op de Fatimastraat in Tilburg © Toby de Kort