Volledig scherm
Het Tilburgse kantoor van busvervoerder Arriva. © Erik van Hest/BD

Vanaf oktober in Den Bosch en Tilburg geen cash meer op de bus na 19.00 uur

DEN BOSCH/TILBURG - Busvervoerbedrijf Arriva wil vanaf 1 oktober dit jaar géén cash geld meer op de bussen in Tilburg en Den Bosch na 19.00 uur 's avonds.  Dit bleek dinsdag uit een intern overleg in Tilburg tussen het busbedrijf en de betrokken chauffeurs. De medewerkers werden daar bijgepraat over het overleg dat de vervoerder heeft gehad met de vakbonden. De discussie over contant geld in de bus laaide op nadat Tilburg en Den Bosch geteisterd werden door een reeks gewapende overvallen op chauffeurs.

Het is vanaf 1 januari 2018 niet meer mogelijk om met contant geld het kaartje voor de bus te betalen in bussen van Arriva. Om dit systeem uitgebreid te kunnen testen, wil de vervoerder een proef in de bussen die rijden in Tilburg en Den Bosch. Vanaf 19.00 uur in de avond is er dan geen cash geld meer in de bus aanwezig. Als alle apparatuur werkt, dan wil Arriva de nieuwe betaalmethodes uitrollen voor heel Nederland.

Een woordvoerster van Arriva benadrukt dat er nog heel wat moet gebeuren. Zo komt er een uitgebreide campagne om de reizigers goed te informeren over het voornemen om het geld van de bussen af te halen. "We streven naar een nieuwe norm waarin het als onfatsoenlijk wordt beschouwd om nog met contant geld te betalen."   Sooi van Weegberg, buschauffeur en voorzitter van de vestigingscommissie in Tilburg is positief gestemd. "De saamhorigheid onder de chauffeurs heeft wat in gang gezet en de trein is nu aan het rollen."

BOA's op bussen
Deze week werd duidelijk dat er binnenkort ook buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) op de bussen in Tilburg worden ingezet. Ook moet een speciaal team onderzoeken hoe er het beste kan worden betaald in de bus. Arriva en de vakbonden spraken al af dat er binnen zeven weken pinautomaten moeten komen en dat cashgeld 'zo snel mogelijk' van de bussen verdwijnt. Waarschijnlijk zal de vervoerder in de regio verschillende proeven doen met cashloos betalen.

Staking
Afgelopen zaterdag legden buschauffeurs in Tilburg uit protest het werk neer nadat een van hun collega's afgelopen vrijdagavond opnieuw werd overvallen tijdens een rit. Een gewapende man bedreigde de chauffeur en eiste geld. Tot aan het einde van de zaterdag reden er daarom geen bussen. De passagiers toonden vooral begrip voor de staking, maar over de oplossing zijn de meningen verdeeld. "Ik denk dat het voor sommige oudere mensen lastig is als ze niet meer met geld kunnen betalen", denkt Asma Aarab. De afgelopen maanden zijn er diverse buschauffeurs overvallen.