Volledig scherm
© Thinkstock

Veel asielzoekers verruilen koran voor bijbel

DEN BOSCH/TILBURG - Opvallend veel asielzoekers met een moslimachtergrond laten zich de laatste tijd omdopen tot christen. Bij de Evangelische Baptisten Gemeente Tilburg gebeurde dat in februari liefst 27 keer op één zondag.

Daarbij ging het vooral om asielzoekers zonder verblijfsvergunning uit Iran en Afghanistan. Uitgerekend landen waar christenen op sommige plekken hun leven niet zeker zijn. Sceptici stellen dan ook dat de bekering van sommige asielzoekers niet oprecht is; zij zouden slechts hun kansen op een verblijfsvergunning in Nederland willen verhogen. „Bij Iraanse asielzoekers is onderling bekend dat bekering tot christen je kan helpen als je in Nederland wil blijven”, zegt Rien Bergman van Stichting Gave, een organisatie die kerkelijk werk doet onder vluchtelingen en asielzoekers. „Daar moeten kerken rekening mee houden.”

Twintig in Den Bosch
In de evangelische gemeente Parousia in Den Bosch kwamen de laatste twee jaar tegen de twintig asielzoekers tot geloof. Vijftien waren moslim, ook hier met name Afghanen en Iraniërs. Zondag 3 juli is het weer feest. „Dan worden er vijf of zes gedoopt”, kondigt voorganger Auke Rienstra aan. Voorgangers van evangelische gemeenten in het gebied zijn ervan overtuigd dat zij goed gecontroleerd hebben of het geloof van hun bekeerlingen echt was. "
​Als we proeven dat een bekering niet echt is, laten we iemand niet dopen”, zegt voorganger Rocco Rausch van de baptisten in Tilburg. Woensdag in het Brabants Dagblad een uitgebreid verhaal over het grote aantal asielzoekers dat de islam inruilt voor het christendom.

Lees alles over vluchtelingen en asielzoekers in de regio op bd.nl/vluchtelingen.