Volledig scherm
In maart botsten een goederentrein en een passagierstrein in Tilburg. © ANP

Veel meer wagons met gevaarlijke stoffen op spoor dan toegestaan

* UPDATE 20.12 uur * TILBURG - Transporten van gevaarlijke stoffen over het spoor zullen beter en vaker gecontroleerd worden. Dat stelt staatssecretaris Sharon Dijksma donderdag in reactie op een kritisch rapport van de inspectie.

Met name in Brabant en bij Amersfoort rijden veel meer wagons met brandbaar gas (LPG) dan is toegestaan. Daarbij wordt de norm 3 tot 4 keer overschreden, blijkt uit cijfers die de NOS heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Zo mogen in Tilburg per jaar 3650 wagons met LPG passeren. In 2015 kwamen er in negen maanden ruim 6300 langs. Voor Eindhoven is de norm 2150 wagons; het werden er meer dan 8000.

Onacceptabel
Vervoerders die zich niet aan de registratieplicht houden, worden zwaarder gestraft, aldus de staatssecretaris. Eerder deze maand stuurde de gemeente Tilburg namens lokale overheden nog een gepeperde brief naar het Rijk waarin om maatregelen werd gevraagd het spoor veiliger te maken.H et is vaak onduidelijk welke gevaarlijke stoffen over het spoor worden vervoerd. "Dit is onacceptabel." 

Ze dreigt de spoorvervoerders zelf van het spoor te verbannen als ze hun praktijk niet verbeteren. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat dit jaar meer inspecties uitvoeren en de dwangsom voor overtredingen gaat omhoog. Verder gaat Dijksma overleggen met de sector. Maar als er de komende maanden onvoldoende vooruitgang wordt geboekt, komt ze met zwaardere straffen. "Ik sluit daarbij de ultieme consequentie van het ontzeggen van de toegang tot het spoor niet uit."

Lees meer over het vervoer van gevaarlijke stoffen op bd.nl/giftreinen.