Volledig scherm

Veilige werkplek voor Zuid-Soedanese journalist in Tilburg

TILBURG - Journalist en mensenrechtverdediger Christopher uit Zuid-Soedan krijgt drie maanden lang onderdak in Tilburg om veilig zijn journalistieke onderzoek naar wantoestanden in zijn geboorteland te kunnen doen. Christopher krijgt onderdak in Tilburg als Shelter City en wordt hier gesteund door de plaatselijke organisaties Switch en ContourdeTwern.  

Switch is de organisatie voor 'mondiaal burgerschap' in Tilburg en helpt Christopher tijdens zijn verblijf in Tilburg. Switch zoekt daarom vrijwilligers die de journalist wegwijs maken in de stad en hem helpen bij dagelijkse dingen als boodschappen doen en het reizen per openbaar vervoer.

De Soedanees werkt als journalist en mensenrechtverdediger aan diverse onderzoeken over corruptie en de schending van mensenrechten in zijn land. Na ernstige bedreigingen is hij uitgeweken naar het buitenland en in Nederland opgevangen door Justice and Peace Nederland. Deze organisatie haalt bedreigde mensenrechtverdedigers naar Nederland en biedt hen onderdak via onder meer de Shelter Cities. Eén daarvan is Tilburg.

In ruil voor zijn opvang in Tilburg gaat Christopher bijdragen aan het maatschappelijk debat, onder meer door zijn verhaal te doen tijdens bijeenkomsten en op scholen. Dit programma wordt verzorgd door Switch, de universiteit van Tilburg en de gemeente.