Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Verdachte van steekpartij vluchtelingenopvang Rosmalen voorlopig vrij

* UPDATE 12.15 uur * DEN BOSCH/ROSMALEN - De 28-jarige asielzoeker die verdacht wordt van een steekpartij in de vluchtelingenopvang in Rosmalen, komt voorlopig vrij. Dat bleek vrijdagochtend bij een regiezitting in de rechtbank in Den Bosch. Het slachtoffer eiste daar een schadevergoeding van 15.000 euro voor geleden immateriële schade.

De 28-jarige asielzoeker wordt verdacht van poging tot doodslag. Zelf ontkent hij te hebben gestoken of gesneden. "Ik ben zelf geslagen", stelt hij. Zijn advocate liet tijdens de zitting weten extra getuigen te willen horen: twee beveiligers en vier andere toenmalige bewoners van de opvang in het Autotron. Daar wilde de rechtbank niet aan: volgens haar is er geen reden om te twijfelen aan eerdere getuigenissen en voegt het opnieuw horen niet veel toe. Wel moet er worden onderzocht of er camerabeelden van de steekpartij zijn. 

Voorlopig vrij
De advocate verzocht de rechtbank haar cliënt voorlopig op vrije voeten te stellen wat dus gebeurde. Het OM vond dat, gezien de maatschappelijke onrust die daar op kan volgen, geen goed idee. De rechter achtte dat bezwaar echter niet ernstig genoeg om hem vast te houden. 

Steekincident
Het slachtoffer zou op 20 november vorig jaar door de verdachte meerdere malen in de rug gestoken zijn in de vluchtelingenopvang in Rosmalen. Die werd korte tijd later aangehouden. Volgens de politie kreeg hij ruzie met twee medebewoners van de opvang waarna hij hen met de dood bedreigde. Een van hen zou hij vervolgens gestoken hebben met een scherp voorwerp. Hij zit al een tijdlang in bewaring in de PI in Vught.

Vervolg
De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt op 27 mei.