Volledig scherm
Stadion De Vliert © Marc Brink/BD

Verdachten voetbalrellen FC Den Bosch - FC Oss in juni en juli voor de rechter

* UPDATE 11.46 uur * DEN BOSCH/OSS - In het onderzoek naar rellen rondom de wedstrijd FC Den Bosch - FC Oss op 1 november 2014 heeft het Openbaar Ministerie Oost-Brabant 54 verdachten gedagvaard voor openlijk geweld. Zij zullen zich op 17 juni, 6, 13, 14 en 21 juli voor de politierechter moeten verantwoorden vanwege hun betrokkenheid bij de rellen. Dat maakte het OM dinsdagmorgen bekend.

Op 17 juni, 14 en 21 juli behandelt de rechtbank Oost-Brabant de zaken tegen de aanhang van FC Den Bosch. Op 6 en 13 juli is de behandeling van de zaken tegen supporters van FC Oss. Tijdens de ongeregeldheden werd fors geweld tegen de politie gebruikt. Er werd met zwaar vuurwerk, metalen voorwerpen en stoelen naar agenten en politiehonden gegooid. Ook werden agenten en politiehonden met broekriemen geslagen en geschopt. In totaal raakten drie agenten gewond.

100 verdachten
Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie leverde het opsporingsonderzoek in totaal 100 verdachten op, waarvan 6 mensen een overtreding hadden begaan waardoor hun zaak direct met een boete kon worden afgedaan. "De afgelopen tijd hebben wij 94 zaken van verdachten moeten beoordelen, waarbij 54 zeker naar de politierechter gaan'', aldus de woordvoerster. Volgens haar is een aantal zaken geseponeerd. Zij kon daar dinsdag geen nadere bijzonderheden over verstrekken.

Stadionverbod
In het onderzoek naar de rellen spoorde de politie tientallen verdachten op. Niet alle verdachten moeten voor de politierechter verschijnen. Een deel van de verdachten wordt door het Openbaar Ministerie opgeroepen voor een TOM-zitting, een Taakstrafzitting Openbaar Ministerie.

Voetbalgeweld wordt gezamenlijk aangepakt, zo laat het OM weten. In het onderzoek hield de politie nauw contact met de betrokken clubs en de gemeente Den Bosch. Namen van geïdentificeerde verdachten werden gedeeld met de KNVB. De voetbalbond legde alle verdachten een algeheel (landelijk) stadionverbod op in combinatie met een boete. Midden vorig jaar zei officier van justitie Mariska Wijnbelt in het Brabants Dagblad dat het Openbaar Ministerie in totaal 94 personen zou willen vervolgen voor een of meerdere misdrijven rond de wedstrijd.