Volledig scherm
© Thinkstock

Vergrijzing in Brabant net iets boven landelijk gemiddelde

DEN BOSCH - Zo'n 18,8 procent van de Brabanders is 65 jaar of ouder. Daarmee scoort de provincie net iets boven het landelijk vergrijzingscijfer. Aan de randen van Nederland is er sprake van meer vergrijzing.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Gemiddeld
In Noordoost-Brabant is 18,8 procent van de bevolking ouder dan 65 en in Midden-Brabant ligt dat percentage op 18,2 procent. Het gaat om respectievelijke 122.722 en 86.624 inwoners. Zuidoost Brabant (18,9 procent ) en West Brabant (19,5) scoren hoger dan gemiddeld.

Het landelijke percentage is 18,2 procent, waarmee Midden-Brabant perfect op lijn zit en Noordoost-Brabant dus iets hoger scoort. 

Uitschieters
In andere provincies in Nederland zijn grotere uitschieters te vinden. Zo is bijna een kwart van Zeeuws Vlaanderen vergrijst. In de rest van Zeeland gaat het om een vijfde van de bevolking. Limburg, de Achterhoek en grote delen van Groningen en Leeuwarden scoren ook rond de 20 procent. 

Om en nabij Amsterdam en in Flevoland is de vergrijzing het minst zichtbaar. Daar is 14,2 en 12,4 procent van de bevolking 65 jaar of ouder.

Vertrekken
Volgens het CBS is een verklaring voor de sterke stijging aan de randen van Nederland te vinden de trek naar de grote stad. Veel jongeren vertrekken vanuit hun geboortedorp of stad om te gaan leren en later werken in de randstad of andere dichter bevolkte gebieden. Daardoor neemt aan de randen het aantal jongeren af en het aantal ouderen neemt daardoor procentueel toe.