Volledig scherm
Bisschop Gerard de Korte las onder andere voor uit Mattheüs 20, gevolgd door de woorden ,,In via in patria!”. © Chris Korsten

Vier vrienden fietsen van Den Bosch naar Santiago voor goede doel

DEN BOSCH - Vier vrienden zijn zaterdagochtend op de racefiets met een (deels religieuze) missie vertrokken richting het Noord-Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compestella. Op weg naar de Heilige Jakobus de Meerdere. Een van hen is Patrick Kuis, tot voor kort nog kapelaan in Den Bosch maar tegenwoordig pastoor in Oss.

Voordat het kwartet zich in de pedalen hees, kweet bisschop Gerard de Korte zich van een bijzondere taak, het zegenen van de fietsen en uiteraard de coureurs. Daarnaast gaf de bisschop hen een aanbevelingsbrief voor eventuele overnachtingen in kloosters, abdijen en zogeheten refugios.

18 etappes in 2,5 week
,,Het plan is om de circa 2500 kilometer af te leggen binnen een tijdsbestek van 2,5 week. In totaal krijgen we 18 etappes voor de kiezen. We hebben er vreselijk veel zin in, al zullen we er onderweg niet aan ontkomen zo nu en dan flink af te moeten zien", gaf de 32-jarige Kuis prijs. Hij sprak min of meer uit ervaring. Want samen met Bosschenaar Ernst-Jan van Loenen (50), die er ook ditmaal weer bij is, koerste hij in 2014 al naar het Vaticaan. ,,Het ging toen om een slordige 2000 kilometer; dat scheelt een slok op een borrel in vergelijking met nu", voegde Van Loenen er haastig aan toe. De tocht naar Santiago is een logisch vervolg. De plaatsgenoten Freek van Genugten (34) en Rob van Delft (42) maken het kwartet compleet.

,,We hebben hard getraind, dus we hebben er alle vertrouwen in dat de missie gaat slagen. Het is in ieder geval een geruststellende gedachte dat we op de terugweg redelijk comfortabel in het vliegtuig zitten", aldus Van Genugten.

Goede doel
De opbrengst van de tocht, voor een groot deel bijeen gebracht door sponsoren, komt volledig ten goede aan de stichting Gefeliciflapstaartbox. De stichting stelt zich ten doel om kinderen, die op of onder de armoedegrens leven, te verblijden met de mogelijkheid om hun verjaardag daadwerkelijk te vieren.

Volledig scherm
Fans steken met een spandoek de fietsers een hart onder de riem. © Chris Korsten
Volledig scherm
De 5-jarige Indy de Vaan uit Den Bosch overhandigde zelfgemaakte tekeningen aan de fietsende pelgrims. © Chris Korsten
Volledig scherm
Het kwartet wordt tot aan de Belgische grens begeleid door renners van Stadscafé de Basiliek © Chris Korsten
Volledig scherm
Koster Nico van de Ven nam het stempelen van de pelgrimspaspoorten voor zijn rekening. Freek van Genugten en Patrick Kuis keken verwonderd toe. © Chris Korsten