Volledig scherm
© Thinkstock

Vijf grote Brabantse steden willen twintig miljoen steken in nieuwe natuur

TILBURG - De vijf grote Brabantse steden willen samen twintig miljoen euro steken in de aanleg van nieuwe natuur. Ze vragen het provinciebestuur datzelfde bedrag op tafel te leggen.

In Tilburg, Breda, Eindhoven, Helmond en Den Bosch kan dan binnen vijf jaar 500 hectare grond tot natuur worden omgevormd. Ook 40 kilometer aan ecologische verbindingzones zit in de plannen die ze dinsdag in Breda aanboden aan gedeputeerde Johan van den Hout (SP, natuur).

„Een unieke kans om een groene slag te slaan”, zegt de Tilburgse wethouder Mario Jacobs, sprekend namens ‘de B5’. „En bijzonder dat het gemeenten zijn die gezamenlijk opstaan om het Brabantse natuurnetwerk versneld te versterken.”

De steden zetten onder meer ooit aangekochte landbouwgrond in om stukken natuur met elkaar te verbinden. Dat kan samengaan met bijvoorbeeld recreatief gebruik en wateropvang.

Winst
De steden willen putten uit het Groen Ontwikkelfonds van de provincie. Dat is destijds gevuld met een deel van de winst op de verkoop van energiemaatschappij Essent.

De B5 vragen de provincie bij de uitvoering van de plannen niet te streng te zijn met de in het verleden getekende begrenzingen van de ecologische hoofdstructuur. Jacobs (GroenLinks): „Sta ons toe waar nodig buiten de lijntjes te kleuren, als dat ons dichter bij het doel brengt.”

De stadsecologen van de vijf gemeenten hebben de plannen het afgelopen half jaar gezamenlijk voorbereid. „Zij zaten aan het stuur”, zegt Jacobs.