Volledig scherm
Drukte in de gratis fietsenstalling onder het station van Den Bosch. © Robèrt van Lith/BD

Vijf minuten vertraging met laatste trein, 30 man treft dichte deur van fietsenstalling

Di 12 jul. Vijf minuten vertraging met de trein heeft ervoor gezorgd dat een mannetje of 30 afgelopen zaterdagnacht naar huis moest lopen of een taxi moest nemen. Ze stonden voor een dichte deur bij de fietsenstalling.

Door Bart Gotink

Het waren allen reizigers uit de laatste trein vanuit Utrecht. Enige speling is er daarbij overigens niet. De trein uit Utrecht komt officieel aan om 1:25 uur. De fietsenstalling sluit eveneens om 1:25 uur. 

Vervoer
Met de paar minuten vertraging werd afgelopen zaterdag geen rekening gehouden. Reizigers troffen een dichte deur en moesten zelf midden in de nacht op zoek naar alternatief vervoer (of een kroeg opzoeken).

Kwartier
Waarom de fietsenstalling op hetzelfde moment sluit als de laatste trein, is een woordvoerster van de NS nu nog een raadsel. "Op de grote stations geldt dat fietsenstallingen normaal altijd een kwartier voor de eerste trein opengaan en een kwartier na de laatste trein sluiten. Soms komen er nog wel later treinen binnen. Dan gaat bijvoorbeeld om treinen die in opdracht van de provincie rijden in plaats van van het ministerie." Dat is dan ook de reden dat de fietsenstalling wel al dicht is als sommige nachttreinen aankomen in het weekend. Of deze trein vanuit Utrecht ook onder de nachttrein van de provincie valt, is nog niet bekend. De woordvoerster gaat dat uitzoeken.

Haalbaar
Wel geeft zij aan dat het natuurlijk 'sowieso erg moeilijk haalbaar is' om je fiets op tijd te halen als de trein om 1:25 uur aankomt. Hoe over het algemeen met korte vertragingen van de laatste wordt omgegaan, kan zij zo snel ook nog niet beantwoorden. "Normaal is dat niet zo'n groot probleem, omdat de fietsenstalling dus nog een kwartier na de laatste trein open is." Ook dit wordt nog uitgezocht.

Laat het vooral hieronder of op de Facebook van Stadsgezicht Den Bosch weten als je zelf een soortgelijke ervaring hebt.