Volledig scherm
© Thom Schelstraete

Vluchteling uit Sierra-Leone start in Tilburg crowdfundactie voor geboortedorp

TILBURG - Geen simpele giften naar Afrika sturen, maar zorgen voor structurele groei. Dat is het plan van Kapri Turay (55) die in 1999 vanuit Sierra Leone naar Tilburg vluchtte. Hij startte onlangs een crowdfundactie waarmee lokale boeren weer aan het werk kunnen.

In 2011 keerde hij voor het eerst terug naar zijn geboortedorp Malal-Mara. Daar schrok hij van de erbarmelijke omstandigheden waarin zijn oude dorpsgenoten leven. ,,Mensen hebben gewoon honger, amper te eten”, aldus Turay. ,,De oorlog heeft bijna de hele infrastructuur vernield, jongeren hebben geen scholing of werk en gaan daarom maar stelen of sluiten zich aan bij rebellengroeperingen.”

Oogsten
Turay bedacht een crowdfundactie om de lokale boeren weer aan het werk te krijgen. ,,Met het stimuleren van de landbouw kunnen we op lange termijn de economie weer op gang krijgen”, verzekert Turay. ,,Met de oogst kunnen ze eigen families voeden, het eten dat ze overhouden kunnen ze verkopen en die inkomsten weer herinvesteren.”

De 55-jarige Turay hoopt met de actie 2.500 euro bij elkaar elkaar te krijgen. Met dat bedrag heeft de stichting Seeds for Growth een waarborg voor een lening van 6.000 euro bij een Nederlandse bank. Dat geld kunnen de boeren in Sierra Leone investeren, de bedoeling is dat die lening met elke oogst een deel wordt terugbetaald.