Volledig scherm
Vogeltje bij de Arena © Marc Bolsius

Vogeltjes aan lantaarnpalen in de stad, gewoon om het een beetje gezellig te maken

Do 4 aug. Goed, de meeste mensen lopen er straal voorbij. Maar als je tijdens het shoppen eventjes omhoog kijkt, kan je zomaar op een zelf geknutseld vogeltje stuiten.

Door Bart Gotink

Op bijvoorbeeld de Markt, de Arena en aan de Citadellaan zitten - hoog in de palen - vogeltjes van enkele centimeters groot. Er hangen er nu een stuk of vijf in de stad, vertelt maker Wim van Suijdam. Maar je moet weten dat ze er zijn, wil je ze zien. Waarom hij dat doet? „Gewoon om het een beetje gezellig te maken.” Nee, zoeken naar een bijzondere gedachte is er niet bij.

Zonde
Of toch? Van Suijdam werkt in een bedrijf waar ze kapotte vuilniswagens repareren. Daar blijft geregeld van alles achter, waaronder sterke magneten. 'Toch zonde', dacht Van Suijdam. ,,Daar kan ik best iets van maken."  Op de magneten bouwt hij de fladderaars van triplex hout. Daarna worden deze geschilderd. In totaal is hij daar een uurtje mee bezig. Daarna hangt hij ze het liefst zo hoog mogelijk op, bijvoorbeeld met een grote bamboestok. 

Kwaad
En nee, hij heeft aan niemand toestemming gevraagd of hij de kleine vogeltjes mag ophangen. ,,Je doet er toch weinig kwaad mee. En veel mensen zien het toch niet." Hoeveel beestjes er nog bijkomen? ,,Zo lang als ik magneten heb."

Volledig scherm
Vogeltje op de Markt © Marc Bolsius
Volledig scherm
Vogeltje aan de Citadellaan © Marc Bolsius