Volledig scherm
Mari Kapteijns voor het laatst op de Markt © Bart Gotink/BD

Voor het laatst roepen over de markt: na 50 jaar stopt Mari met zijn fruitkraam

Wo 28 sep. Al 50 jaar staat Mari Kapteijns achter de groente- en fruitkraam op de Bossche Markt, maar zaterdag is dat voor het laatst. En dus zal het ietsjes stiller worden op de warenmarkt.

Door Bart Gotink

Tijd voor wat wijsheid van die markt. Want helpt dat roepend aanprijzen van je aardbeien überhaupt iets? ,,Alleen als je ook echt iets aan te bieden hebt",  is de wijsheid van Kapteijns. Aangeleerd van zijn vader, die ook tientallen jaren op de Bossche Markt en de Schapenmarkt stond. Voor de slechte rekenaar, pak de rekenmachine er maar even bij. 

Gratis eieren
"Ik zal nooit vergeten wat ik van mijn vader geleerd heb op jonge leeftijd. Hij verkocht een doosje aardbeien voor, laten we zeggen, één gulden vijftig. En eieren verkocht hij voor tien cent de stuk. Die bakjes aardbeien liepen voor geen meter. Tot hij rond riep: 'twee bakjes aardbeien voor 3,50. Met vijf gratis eieren!' Opeens waren we zo uitverkocht." De zin van vocaal blèren over de markt simpel aangetoond. 

Peren
Wijsheid van zijn vader dus, want toen Kapteijns een jaar of 7 á 8 was, ging hij voor het eerst met hem mee om te helpen in zijn kraam. Het exotische fruit was er nog nauwelijks. Appels, peren en wortels waren er wel. Een kistje of tien werd er maximaal meegenomen, want toen alles moest nog gewoon met de hand gesjouwd worden. Niks geen hydraulische steekwagentjes. Op zaterdag hielp Kapteins tijdens zijn jeugd regelmatig mee. En toen wist hij al: dit wil ik ook gaan doen. Via de detailhandelschool bleef hij uiteindelijk werken op de markt, door weer en wind.

Crisis
Nu staat de man uit Sint-Michielsgestel dus al decennia elke woensdag, vrijdag en zaterdag in Den Bosch, meestal schuin voor de Hema. Daar zag hij hoe steeds minder mensen kopen op het plein. Concurreren met supermarkten is bijvoorbeeld lastiger. ,,Tijdens de crisisjaren merkten we nog weinig van minder omzet. Maar juist na de crisis is dat echt begonnen. Mensen kopen nu eerder 3 of 4 appels in plaats van voor 2 kilo Elstars." Het vertrek van de Bijenkorf en V&D doen ook al weinig goed voor de loop voor zijn kraam.

Half vijf 's ochtends 
Maar vooral wordt het werk Kapteijns een beetje te zwaar. Zijn knieën werken niet meer mee, en de werkdagen van half 5 's morgens tot 8 uur 's avonds zijn dan soms lang. Zijn drie zonen willen de boel niet overnemen, zoals hij dat van zijn vader deed.,,Maar daar kan ik heel goed mee leven. Ze doen het alle drie goed. En als één van hen het zou overnemen, sta ik volgende week toch weer te helpen op de Markt."

Zaterdag staat Mari Kapteijns voor het allerlaatst op de Markt in de loop tussen Hema en V&D.

Volledig scherm
Mari Kapteijns voor het laatst op de Markt © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Mari Kapteijns voor het laatst op de Markt