Volledig scherm
Loike Gobel (r) en collega Ilse van de Rijt in het ziekenhuis in Turnhout. © Marie-Thérèse Kierkels / Beeld Werkt

Voor operatie eventjes de grens over

TILBURG - Dertig kilometer reizen voor een operatie? Patiënten uit Turnhout en Tilburg pendelen tussen de ziekenhuizen in beide steden. Ook verpleegkundigen en artsen rijden dagelijks naar hun buurstad.

Maartje Appels (45) gaat nooit meer met haar pyjama en tandenborstel naar een Nederlands hospitaal. Slechte ervaringen. „Ik ben bevallen in ziekenhuizen in Tilburg en Vlissingen en daar kijk ik met weinig plezier op terug. Geef mij maar het AZ Turnhout. Dat is een verademing. Ik ben daar aan mijn schouder geopereerd. De artsen zijn persoonlijk, zorgvuldig en ze hebben alle tijd. Kom daar in Nederland maar eens om. De verpleging is zó zorgzaam bij het AZ, alsof ik in een sterrenhotel logeerde. Om de haverklap kreeg ik aandacht: Wil je eten? Wil je uitslapen?”

Poppel
De Tilburgse is patiënt bij een huisartsenpraktijk in Poppel, net over de grens. Van vrienden hoorde ze goede verhalen over die arts. „Ik ging met mijn dochter naar die arts, ze kampte met een hockeyblessure. Terloops liet ik ontvallen dat mijn schouder pijn deed. Ik werd meteen doorverwezen voor een echo en foto’s naar het AZ. Dezelfde dag nog kon ik terecht. Ik bleek een ontsteking te hebben, een vorm van artrose en de pees was afgescheurd. Ik kon snel door de orthopedisch chirurg worden geopereerd. Bij een consult bleek dat ik me had vergist in de datum, maar dat maakte niet uit. Ik kon even tussen door.”

Financiële afwikkeling
De financiële afwikkeling is in Turnhout anders dan in Nederland. Voorafgaand aan de ingreep diende Appels een offerte in bij haar Nederlandse zorgverzekeraar. Die heeft de kosten vergoed. Consulten en het maken van foto’s moet ze voorschieten.

Appels is niet de enige Tilburgse die zich in het ziekenhuis van Turnhout liet behandelen. In 2014 waren dat er 188, een jaar later 169. Die meldden zich in Turnhout zowel bij campus Sint-Jozef als bij campus St. Elisabeth. Omgekeerd telden Tilburgse ziekenhuizen vorig jaar 99 Turnhouters en 76 patiënten uit Oud-Turnhout.

Minder schijven
Elizabeth Brand (79) neemt die dertig kilometer tussen Tilburg en Turnhout ook voor lief. De Tilburgse is twee keer geopereerd. Enkele jaren terug aan haar heup, vorig jaar aan een verstopte lies. „In Tilburg duurde het maanden voordat ik een nieuwe heup zou krijgen. Een vriendin uit Poppel attendeerde me op het AZ in Turnhout. De orthopeed vertelde me dat ik binnen twee weken terecht kon. Ik schrok van de snelheid. Voor de prop in mijn lies ben ik geholpen door een vaatchirurg. Hij heeft echo-apparatuur op zijn kamer, de diagnose was á la minute gesteld. Drie weken later ben ik geholpen. In Tilburg werken ook goede specialisten, ongetwijfeld, maar in Turnhout zijn minder schijven. Ik ben niet van de ene na de andere afdeling gestuurd.”

Grote verschillen
Loike Göbel (24) uit Tilburg werkt anderhalf jaar op de afdeling medische beeldvorming en radiologie in Turnhout. Op die afdeling werken nog twee collega’s uit haar stad. Tijdens haar opleiding liep ze stage in Tilburg én in Turnhout. Ze ontdekte grote verschillen.

Doorverbinden
In Turnhout vond ze een job en het bevalt haar. „Nederlanders zijn direct, Belgen bescheiden. Ik zal je een voorbeeld geven. In de wachtkamer in Turnhout stond een raam open, een college had dat gedaan. Patiënten hadden het koud. Collega’s spraken daar onderling over, maar niemand nam het initiatief hem aan te spreken.”

Göbel noemt de sfeer in de Turnhoutse ziekenhuis persoonlijk. Patiënten kunnen gemakkelijker met een arts spreken. „Wij mogen patiënten die telefonisch contact zoeken, doorverbinden.”

Salaris
Voor het salaris zou Loike Göbel beter voor Tilburg kunnen kiezen. In België lopen salarissen per regio uiteen, maar uit cijfers van de FNV blijkt dat verpleegkundigen in Nederland beter verdienen dan in België.

De Belgische plastisch chirurg Bart van Nimmen werkt uit overtuiging in een Tilburgs ziekenhuis., al sinds 2004. Daar heeft hij twee redenen voor. „Allereerst de collegiale verhoudingen met andere specialisten. Bovendien kan ik in Tilburg een bredere patiëntengroep behandelen. In België beperkt plastische chirurgie zich tot cosmetische ingrepen.”

Concurrentie
De verhouding met Tilburgse collega’s bevalt hem beter dan de concurrentie en na-ijver in België. In zijn land is competitie, terwijl in Nederland de zorg is gecentraliseerd. „Een chirurg in België wil soms te snel opereren. Geen ingreep betekent geen inkomsten.”

Niet alles is positief in Nederland, zegt Van Nimmen. „De zorgverzekeraars hier hebben te veel macht. Het gaat ze om lage kosten in plaats van dat ze in Nederlandse gezondheidszorg investeren.”