Volledig scherm
De eerste bus met beveiliger aan boord is inmiddels vertrokken. © Joris Buijs / BeeldWerkt

Voortaan beveiliger mee in bus Tilburg

TILBURG - De Arriva-bussen in Tilburg rijden weer. De bussen stonden zaterdag lange tijd stil door een staking van de chauffeurs. Die weigerden verder te rijden na een overval op vrijdagavond.

Vrijwel de hele dag was er overleg tussen de chauffers, Arriva en enkele vakbonden. Als resultaat van de onderhandelingen, staan er in ieder geval tot maandag vanaf 18.00 uur extra beveiligers op alle stad- en streekbussen in Tilburg. Daarna gaan de bonden en de vervoerder weer verder in gesprek. De eerste bus met beveiliger is inmiddels vertrokken.

Overleg
Gedurende de dag werd er meerdere keren overlegd tussen de betrokken partijen. De chauffeurs en vakbonden eisten per direct een bus zonder cashgeld. Volgens Arriva was daar meer tijd voor nodig. Burgemeester Noordanus was ter plekke om zich in het gesprek te mengen. Hij zei de zorgen van de chauffeurs te snappen en de plannen voor een cashloze bus te steunen. Wel gaf hij aan dat hij begreep dat dit niet binnen één dag gerealiseerd kan worden.

In een voorstel dat in de loop van de dag naar buiten kwam bleek dat er plannen zijn voor extra beveiliging op de korte termijn en het mogelijk maken van pinnen in de bus op de lange termijn.

Whatsapp
Volgens BD-verslaggever Joris van Egmond werd de staking vrijdagavond na de overval georganiseerd via whatsapp. Het werk werd daarop vanaf zaterdagochtend 06.00 uur neergelegd.

Volledig scherm
De bussen in Tilburg rijden weer na een staking op zaterdag. © Joris van Egmond