Volledig scherm
Een volbezet restaurant Van Aken in de Tramkade. © Paul Roovers

Voorzichtig enthousiasme over wijk- en dorpsbudget Den Bosch

DEN BOSCH - Inwoners die nu al betrokken zijn bij verschillende dorpen en wijken in de gemeente Den Bosch zijn voorzichtig enthousiast over het nieuwe wijk- en dorpsbudget. Dat bleek dinsdagavond in de Tramkade op een bijeenkomst van wijkbewoners, raadsleden, wijkmanagers en andere gemeente-ambtenaren.

Met ingang van 1 januari mogen de 14 wijken en dorpen een kleine 7 ton zelf besteden aan verbetering van de leefbaarheid. En dat kan op verschillende terreinen. Als bewoners ideeën hebben kunnen ze daarvoor geld vragen. een bewonersadviesgroep adviseert over de aanvraag, maar het college kent die uiteindelijk toe.

Omdat de gemeente per se niet vooraf veel wil vastleggen in regels, blijven voor de wijken wel veel vragen over. Die konden dinsdagavond niet allemaal beantwoord worden. 2017 wordt vooral een jaar om te leren. Zowel voor gemeente als voor wijkbewoners. ,,Het gaat er om samen op te trekken, en daarbij moeten we elkaar ruimte en vertrouwen geven."

Jongeren
In zaal met vooral blanke en wat oudere inwoners, trokken enkele jongeren nog aan de bel. Zij vrezen dat jongeren aan het kortste eind gaan trekken, omdat zij geen sterren zijn in het aanvragen van bijdragen voor hun activiteiten.

​Op de wijze van Catootje van Wim Sonneveldt zongen betrokken wijkbewoners ten slotte niet: Een domi-dominee, een domi-dominee, En m'n zuster die heet Kee, maar de Bossche variant: Het nieuwe wijkbudget, het nieuwe wijkbudget, Wat een mooie goed wet, En bewoners zíjn aan zet, nog meer euro's nog meer pret.

Volledig scherm
Op de wijze van Catootje van Wim Sonneveldt bezongen betrokken wijkbewoners het nieuwe wijkbudget. © Paul Roovers