Volledig scherm
Werk bij Pieter van Os in de Snellestraat © Bart Gotink/BD

Vriendjespolitiek

Wo 14 sep. Met wie je bevriend bent, moet er niet toe doen.

Door Bart Gotink

Bij boekhandel Adr. Heinen bouwden ze een paar jaar geleden een deel van de winkel om tot een koffiecorner. De vergunning was zo gepiept. Vriendjes op het stadhuis, schamperde de Bossche Volkspartij daarop in haar verkiezingsprogramma in 2014 (puntje 7). Andere ondernemers moeten wel lang wachten op dat papiertje. De speerpunten van de partij om toen uw stem te winnen: sneller vergunningen verlenen, vrijheid voor de horecazaken en kleine ondernemers voorrang geven boven grote ketens.

Pizzeria
Zo‘n kleine ondernemer vraagt anno 2016 een vergunning aan. Een traditionele pizzeria in de Snellestraat. Winkeltje ombouwen tot horecazaakje, waar hebben we dat eerder gehoord? Gelukkig heeft u op de Bossche Volkspartij gestemd. Ze zullen pogen het lekker makkelijk te maken die horecavergunning te krijgen. Opdat er in elk geval geen grote kledingketen komt.

Soepele regels
Het is 19 mei. Voorman van de Volkspartij Nol Roos hoort over de pizzeria en stelt rap vragen aan B en W (.pdf). Hij maakt zich zorgen over de ‘soepele regels’ en de mogelijkheid dat ‘in elk winkelpand horeca’ komt. Ook de omliggende horecazaken zijn ongerust, ziet hij. Valse concurrentie is het! Want meten met twee maten, dat doen we niet in Den Bosch, aldus Roos. Volgt u het nog?

Alles gelegitimeerd
Op het stadhuis slaan de vragen schijnbaar in als een bom. Eerdere toezeggingen tot het verstrekken van een vergunning blijken plots waardeloos. Nee, er moeten nieuwe criteria komen voor de horeca. Lees: enkel meer regels. Daar gruwelt de Volkspartij normaal van, maar voor dit pizzeriaatje is alles gelegitimeerd.

Geen reden
Waarom de vergunning eerst wel is toegezegd door dit college van B en W? Waar de pirouette van de Volkspartij vandaan komt? Een reden wordt niet gegeven. Puntje bij het paaltje: er komt een winkel van een grote kledingketen in het pand. 

Het doet er schijnbaar nog altijd toe met wie je bevriend bent.