Volledig scherm
De leeftijd van de leden van het Opstaporkest loopt sterk uiteen. © Chris Korsten

Vrolijke noten voeren de boventoon tijdens zomerconcert Opstartorkest in Den Bosch

DEN BOSCH - Pal vóór café De Paternoster op de Markt heeft het Opstartorkest van de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch zondagmiddag een zomerconcert gegeven.

Het uit een kleine 30 leden bestaande Opstaporkest, dat door meerdere oorzaken niet compleet was, had er duidelijk zin in.

Onder leiding van dirigent Jan Danckaert kwam een gevarieerd repertoire aan bod. Het eerste nummer dat het publiek voorgeschoteld kreeg, was een door Danckaert arrangeerde compilatie van 3 nummers van The Eagles: Peaceful Easy Feeling, Desperado en uiteraard Hotel California. Het nummer Groots met een zachte G van Guus Meeuwis vormde de afsluiting.

Jaargetijde
,,Veel vrolijke en 'lichte' noten vandaag. Dit heet ook niet voor niets een zomerconcert. We kiezen er altijd bewust voor om met onze muziek aan te sluiten op het jaargetijde. Dat er nu sprake is van zomerse weersomstandigheden maakt het plaatje compleet", concludeerde de dirigent die normaal gesproken zélf bij de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch de trompet ter hand neemt.

Doorgroeien
,,De leeftijd van de meeste leden van het Opstaporkest ligt tussen de 12 en 25 jaar. Dylan Nyholt, die trombone speelt, is het jongste lid. Maar strikt afgebakende leeftijdsgrenzen zijn er niet. Het Opstaporkest is namelijk eveneens bedoeld voor volwassenen die op latere leeftijd een instrument willen bespelen. De focus ligt uiteindelijk op doorgroei naar het reguliere orkest", lichtte voorzitter Harry van der Krabben toe.

Saillant detail is dat de harmonie, die ruim 122 jaar geleden onder de naam Harmonie Neerlandia is opgericht, oorspronkelijk bestond uit werknemers van sigarenfabriek Goulmy en Baar. ,,Een groot deel van onze historie is te herleiden naar één locatie, wat natuurlijk best bijzonder is", aldus Van der Krabben.

Volledig scherm
Dirigent Jan Danckaert had de boel aardig onder controle. © Chris Korsten
Volledig scherm
Het Opstartorkest geldt voor de meesten als een springplank naar de Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch. © Chris Korsten
Volledig scherm
Dylan Nyholt, 12 jaar, is het jongste lid van het muziekgezelschap. © Chris Korsten
Volledig scherm
Binnen het geheel zijn behoorlijk wat instrumenten vertegenwoordigd. © Chris Korsten