Volledig scherm
Tineke de Brouwer © Chris Korsten

Vughterstraat in Den Bosch is voor even Straat der Lusten

DEN BOSCH - De Vughterstraat was op deze zondag ondergedompeld in de middeleeuwse sferen van Jeroen Bosch. Vandaar dat bij de derde editie van de Dag van de Klant de straatnaam tijdelijk was aangepast: de Straat der Lusten.

Overal op het trottoir stonden kramen van plaatselijke winkeliers, met daarop typische balen stro en juten zakken. Het geheel had de uitstraling van de Lakenmarkt, het bekende schilderij (van de onbekende schilder) dat de sfeer van de Bossche Markt van omstreeks 1530 weergeeft. Bij elk van de circa 35 kramen waren bovendien afbeeldingen, allen gekopieerd van de schilderijen van Jeroen Bosch, te aanschouwen. "In totaal zo'n 400 stuks. Een behoorlijk karwei om het te realiseren. Maar ik ben tevreden met het resultaat, dáár gaat het om", sprak Tineke de Brouwer, de geestelijke moeder van de gekopieerde afbeeldingen.

Mede door de wisselvallige weersomstandigheden was het niet zo druk als verwacht. "Ik vind het wél een geslaagde zet om onze straat zo aan te kleden. Dit is in ieder geval voor een herhaling vatbaar", reageerde Karin Altenburg van kantoorvakhandel Mettrop. "We proberen vandaag vooral de Bosschenaar naar de Vughterstraat te 'lokken'. Het klinkt misschien vreemd, maar toeristen weten in de regel de weg wel te vinden. Komt omdat er zoveel speciaalzaken in deze straat zijn gevestigd", aldus Benny Bouwmans, een van de kartrekkers van de organiserende winkeliersvereniging Vughterstraat & Schapenmarkt en tevens eigenaar van Barrique Culinair & Cadeau.

Ruby en Laura Weissman, beiden gestoken in een door De Brouwer gemaakt kostuum van gekleurde verpakkingsfolie, deelden kleine cadeautjes en attenties uit aan voorbijgangers. "Ook in de kostuums zie je Jeroen Bosch terug, zij het op indirecte wijze. Het ene kostuum is namelijk rood, het andere heeft de kleur van lavendel. Oftewel de hel versus de hemel", lichtte De Brouwer toe.

Lees meer over Jeroen Bosch op bd.nl/jb500.